Een revolutie voor duurzaam dons

21 december 2020

De laatste jaren zijn we bij Ducky Dons druk bezig met het zoeken naar manieren om donzen dekbedden en kussens (en het produceren hiervan) steeds een stukje duurzamer te maken. Wij vinden het namelijk belangrijk dat onze producten een positieve bijdrage leveren aan het milieu. We hebben onszelf daarom een aantal harde doelen gesteld die aansluiten bij de ambitie van de Nederlandse overheid om in 2050 een volledige circulaire economie te zijn, waarbij grondstoffen zoveel mogelijk worden hergebruikt en afval tot het verleden behoort. Geen gemakkelijke taak, maar wel één waar we vierkant achter staan.

 

Donsretour

De gestelde doelen dwingen ons om slimme oplossingen te bedenken voor diverse uitdagingen in ons productieproces. Die vertalen we vervolgens naar nieuwe initiatieven. Eén van die initiatieven is Donsretour. Het doel van dit project is om oude donzen dekbedden en kussens in te zamelen, te reinigen en te verwerken tot nieuwe donzen dekbedden en kussens. In 2019 zetten we de eerste stappen en nu, ruim een jaar later, kunnen we met trots zeggen dat het initiatief een groot succes is. We vertellen jou er graag meer over.

 

Tot voor kort kwamen oude dekbedden en kussens vrijwel altijd op de vuilstort terecht. Dat is zonde want dons is een product dat uitstekend geschikt is voor een tweede leven. Je moet alleen wel zorgen dat dat oude dons dan op de juiste plek terecht komt. Donsretour maakt het mogelijk om uw oude donzen dekbed of kussen in te leveren bij een inzamelpunt in de buurt. Aangezien er inmiddels meer dan 100 inzamelpunten in heel Nederland zijn, hoef je daar nooit lang naar te zoeken.

 

De ingezamelde donsproducten worden door Ducky Dons opgehaald en naar onze fabriek in Ermelo gebracht. Daar hebben wij een nieuwe productielijn opgezet om het oude dons uit de hoezen te halen, te wassen, te drogen en nauwkeurig te sorteren op herbruikbaarheid. Zo weet je zeker dat alleen het beste dons wordt gebruikt voor een nieuw product. Het textiel van de oude tijk wordt vermalen tot korrels dat wordt gebruikt voor het maken van allerlei producten zoals plantenbakken of picknicktafels en als bouwmateriaal in de renovatie en nieuwbouw van woningen. Zo wordt er dus niets verspild.

 

NEXTLIFE® dons

Ducky Dons is de eerste in de markt die het aandurfde dit hele donsrecycle-proces (inzamelen, ophalen, wassen en sorteren) op te zetten en om eerlijk te zijn had het behoorlijk wat voeten in de aarde. Zeker in het begin waren er momenten dat we dachten: “Waar zijn we aan begonnen!” Maar het was ook leerzaam. Elke uitdaging dwong ons om met een frisse blik naar onze productie te kijken en gaandeweg werden we steeds enthousiaster. Deze manier van donsverwerking is uniek in de Benelux en het resultaat is echt geweldig: donzen dekbedden en kussens die in kwaliteit gelijkwaardig zijn aan een nieuw product, maar dan nog duurzamer en beter voor het milieu. Onze gerecyclede dons heet NEXTLIFE® en is perfect geschikt voor iedereen die de meest duurzame keuze wil maken, maar ook wil genieten van een dekbed van topkwaliteit. De eerste lading dekbedden en kussens van gerecyclede dons is inmiddels over de toonbank gegaan en we hopen dat dit het begin is van een ware revolutie in de dons-industrie.
Klik op een van de links als jij benieuwd bent naar het volledige inzamel en recycleproces of naar NEXTLIFE gerecyelde dons en veren.