Is een donzen dekbed milieuvriendelijk?

17 juni 2020

Wij krijgen vaak de vraag of onze kussens en dekbedden diervriendelijk zijn. Heel terecht, (lees daar alles over in deze blog) maar los daarvan is het natuurlijk ook goed om eens te bekijken hoe milieuvriendelijk een dekbed eigenlijk is. Om die vraag te beantwoorden moet je op 2 belangrijke dingen letten:

  • Wat is de belasting op het milieu van de gebruikte materialen?
  • De verwerking van een dekbed na gebruik.

HIGG MSI

Een handig hulpmiddel om het eerste punt te beoordelen is de zogenaamde Higg Materials Sustainability Index (Higg MSI). Deze tool vergelijkt de belasting op het milieu van de meest gebruikte materialen in de kleding- en textielindustrie. Dit helpt bedrijven bij de ontwikkeling van nieuwe, duurzamere producten.

Ieder materiaal krijgt een score;  hoe hoger de score, hoe slechter het materiaal is voor het milieu. Bij het bepalen van de score wordt onder andere gekeken naar het gebruik van chemicaliën, energie, water en fossiele grondstoffen tijdens het gehele productieproces.

Voor dekbedden zijn polyester (synthetisch), wol en dons de vulmaterialen die opgenomen zijn in de Higg MSI. Volgens de index heeft de productie van dons een lagere impact op het milieu dan wol en polyester; de impactscore van dons is 19 terwijl die van polyester 28 is en van wol zelfs 71. Omgerekend in procenten komt het er op neer dat dons 32% beter scoort dan polyester en wel 72% beter dan wol. Op basis van de Higg MSI kun je dus vaststellen dat dons een veel milieuvriendelijker isolatiemateriaal is dan synthetische vezels en wol. De vergelijking kun je hier bekijken.

Niet al het dons en synthetische vulmaterialen zijn hetzelfde. Dit komt onder andere door de verschillende, duurzamere productieprocessen die er zijn. Recycling is daar één van. De Higg MSI houdt hier rekening mee. Zo heeft gerecycled dons een impactscore van 16 en mechanisch gerecycled polyester een impactscore van 19. Gerecycled dons heeft dus een lagere milieu-impact dan mechanisch gerecycled polyester.

De Higg index vergelijkt de impact van 1 kg van de genoemde materialen. Voor een donzen dekbed is ruim 50% minder vulmateriaal nodig vergeleken met een synthetisch of wollen dekbed. Dit komt door de hoge isolatiewaarde van (gerecycled) dons in verhouding tot het zeer lage gewicht. De belasting op het milieu is voor de productie van een donzen dekbed dus nóg lager dan die van een synthetisch of wollen dekbed dan de score in eerste instantie doet vermoeden.

Jarenlang plezier

Wanneer het product klaar is kan een consument zeker 10 jaar plezier hebben van een donzen dekbed. Het is daarmee een van de meest duurzame textielproducten.
Als een dekbed uiteindelijk écht aan vervanging toe is, ga je kijken naar punt twee: de verwerking na gebruik. Wat gebeurt er met een dekbed nadat het is weggedaan?

In veel gemeentes mogen oude dekbedden (en kussens) niet in de textielcontainer. Hierdoor belandt het dekbed bij het restafval waarna het vervolgens verbrand wordt. Dat vinden wij natuurlijk zonde.

Liever geven we ons dons een tweede leven. Daarom zijn we onlangs begonnen ons bedrijf in te richten op de recycling van dons. Hierbij zoeken wij de samenwerking op met gemeentes en textielinzamelaars. We zullen oude dekbedden gaan inzamelen en het dons en de veren opnieuw verwerken tot schoon en hoogwaardig vulmateriaal. Die herinrichting van de processen is in volle gang. We houden je hier graag van op de hoogte in onze volgende blogs.

 

Meer weten? Neem contact met ons op.

dekbed recyclen