Allergie geen belemmering voor donzen dekbed

12 maart 2019

Onlangs kregen wij bezoek van dame die de hele tijd een beetje angstvallig haar hand voor haar mond hield omdat ze allergisch was. Maar na ruim een uur te hebben rondgelopen door onze fabriek, was er geen spoor van tranende ogen, jeuk of langdurige niespartijen te bekennen en overwoog onze gast zelfs om direct een lekker dik donzen dekbed bij ons aan te schaffen. Hoe kan dat?

Vrouw liggend in bed
Wetenschap bewijst: geen verband tussen dons en allergie

Veel mensen denken bij veertjes direct aan allergie. Uit wetenschappelijk onderzoek is inmiddels al lang gebleken dat er geen direct verband is tussen dons en allergie, met uitzondering van mensen die daadwerkelijk allergisch zijn voor veren van watervogels. Veruit de meeste mensen zijn echter allergisch voor de uitwerpselen van de huisstofmijt.

De huisstofmijt is een klein beestje dat niet met het blote oog kan worden gezien, maar dat in ieder huis voorkomt en dan vooral in kleding, banken, vloerkleden en bedden. Men denkt bij een huisstofmijtallergie vaak dat dit veroorzaakt wordt door dons en veertjes. Onderzoek wijst echter uit dat de huisstofmijt geen bijzondere interesse heeft in donzen dekbedden. Ook met een allergie kun je hier dus prima onder slapen.

Dons niet aantrekkelijk voor huisstofmijt

Huisstofmijten voeden zich namelijk niet met dons of veren zoals wel eens gedacht wordt. Ze leven van menselijke en dierlijke huidschilfers. Ieder mens verliest elke dag ongeveer 0,8 gram aan huidschilfers. Deze blijven zitten in de vezels van onze kleding, handdoeken en ja, ook beddengoed. En dan bedoelen we alle soorten beddengoed, ongeacht het materiaal. Een vieze gedachte voor ons, maar een feestje voor de huisstofmijt.

De tijk (hoes) van een goed donzen dekbed is zeer dichtgeweven zodat deze het dons en de veren binnenhoudt. Doordat deze zo dichtgeweven is (dichter dan van de meeste synthetische dekbedden), is het voor de mijt heel moeilijk om het dekbed binnen te dringen. Maar ook de huidschilfers komen hier niet doorheen. Bovendien houdt de huisstofmijt van een warme, vochtige omgeving. Donzen dekbedden zijn juist heel goed vochtregulerend waardoor er een klimaat ontstaat waar huisstofmijten niet van houden. Conclusie: donzen dekbedden zijn in geen enkel opzicht aantrekkelijk voor de huisstofmijt en dus prima geschikt voor mensen met een allergie.

Nomite keurmerk

Let er bij de aanschaf van een donzen dekbed op dat deze het Nomite keurmerk heeft. Aan dit keurmerk kun je zien dat de tijk zeer dichtgeweven is en het dekbed geschikt is voor mensen met een allergie voor de huisstofmijt.

Een schoon huis is de beste remedie.

Een goede hygiëne van de leefomgeving is de belangrijkste en meest effectieve manier om allergische reacties te voorkomen. Schud ’s ochtends je dekbed en je kussen losjes op, sla het open zodat het vocht het dekbed snel kan verlaten en lucht je slaapkamer minimaal één uur door een raam open te zetten. Was kussenslopen en dekbedhoezen regelmatig op 60 graden, zorg dat de omgeving regelmatig wordt gestofzuigd, waarbij ook het matras grondig wordt meegenomen. Kussens en dekbedden buiten zachtjes uitkloppen zorgt ervoor dat huidschilfers van het oppervlak loskomen en zo geen problemen kunnen veroorzaken. Eens in de zoveel tijd kun je je dekbed of kussen ook wassen. Lees hiervoor onze blog over onderhoud.

Meer nieuws & kennis