Ducky Dons behaalt PSO-keurmerk

In een wereld waarin maatschappelijke betrokkenheid en inclusiviteit steeds belangrijker worden, neemt Ducky Dons haar verantwoordelijkheid. Wij zijn dan ook verheugd om te delen dat wij onlangs  het PSO-keurmerk hebben behaald. Dit keurmerk, dat staat voor Prestatieladder Socialer Ondernemen, is ontwikkeld door TNO en is een wetenschappelijk onderbouwd kwaliteitsstempel. Het erkent en beloont organisaties voor hun inzet op het gebied van sociaal ondernemen en arbeidsparticipatie van kwetsbare groepen.

Bij Ducky Dons is duurzaam en sociaal ondernemen belangrijk, wat de reden was om de aanvraag voor het keurmerk in te dienen.

Roel van Nieuwenhuizen, Commercieel Directeur bij Ducky Dons, benadrukt het belang van dit keurmerk voor het bedrijf: “Wij streven ernaar een inclusievere organisatie te worden en socialer te ondernemen. Het behalen van het PSO-keurmerk is een bevestiging van onze inzet om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt of met een arbeidsbeperking de kans te geven om volwaardig deel te nemen aan het arbeidsproces.”

De toewijding van Ducky Dons aan sociaal ondernemen komt tot uiting in diverse initiatieven. Zo hebben wij in de afgelopen jaren vluchtelingen uit Oekraïne in dienst genomen en werken wij samen met sociale werkplaatsen voor diverse werkzaamheden, zoals het verpakken van kussens en het samenstellen van pakketten. Bovendien zullen statushouders binnenkort de kans krijgen om bij Ducky Dons aan de slag te gaan. Dit alles met als doel een inclusievere arbeidsmarkt te bevorderen, niet alleen binnen de eigen organisatie, maar ook in de gehele leveranciersketen.

Het behalen van het PSO-keurmerk is voor ons geen eindpunt, maar een nieuwe stap op onze weg naar duurzaam inclusief ondernemerschap. We zijn vastbesloten om ons hier blijvend voor in te zetten, zowel binnen onze organisatie als in onze leveranciersketen. Het auditrapport van de certificerende instelling bevestigt dat we voldoen aan alle vereisten voor het PSO-keurmerk, wat ons enorm motiveert om onze inspanningen voort te zetten.

Met het behalen van het PSO-keurmerk tonen we aan dat economisch succes en maatschappelijke betrokkenheid hand in hand kunnen gaan. We hopen dat ons voorbeeld anderen zal inspireren om soortgelijke stappen te zetten en bij te dragen aan een inclusievere samenleving en een rechtvaardigere arbeidsmarkt.

Bij Ducky Dons zijn we gedreven om onze rol als sociaal verantwoorde onderneming verder te versterken en blijven we ons inzetten voor een betere wereld voor iedereen.

Van oude dekbedhoes naar duurzame picknicktafel

Toen wij de uitdaging aangingen om dons op een duurzame manier te recyclen, hebben we geen halve maatregelen genomen. Want wanneer je van een oud dekbed een nieuw dekbed wilt maken, gaat het niet alleen maar om het hergebruiken van het dons. Het hele proces, van vervoer tot verpakkingsmateriaal, wilden we 100{a7459a57b693fcd9b5be4b8ec5b36799f725c3a7c64ef9a1a7d5682e385e6883} milieuvriendelijk en circulair maken. Dat betekent dan onder andere dat je geen afval mag overhouden. Dus ook het dons en de veren die niet geschikt zijn voor hergebruik, mogen niet zomaar worden weggegooid. En wat dacht je van de hoes?

We zijn daarom op zoek gegaan naar een manier om ook onze restmaterialen een tweede leven te geven. En tot ons plezier bleken er een heleboel leuke en creatieve oplossingen te zijn. Partners die de restanten van ons proces goed konden gebruiken.

 

Verenmeel

In samenwerking met het bedrijf Sonac, een bedrijf dat natuurlijke diervoeding en organische meststoffen produceert, hebben we een mooie bestemming gevonden voor alle overgebleven veren en dons. Door deze te vermalen ontstaat verenmeel dat een heel interessant ingrediënt is voor de land- en tuinbouw. Het hoge stikstofgehalte van verenmeel bevordert namelijk de groei van planten en gewassen.

 

Zoeken naar een duurzame oplossing

Dan was er nog de vraag wat we gingen doen met de katoenen tijken van de oude dekbedden. Dat bleek lastiger. In eerste instantie leek de meest logische oplossing het te versnipperen en te gebruiken als isolatiemateriaal of vulmiddel in meubilair. We deden mee aan diverse proefprojecten, maar steeds werden we geconfronteerd met verwerkingsmethoden die niet het gewenste resultaat opleverden. En aangezien we streven naar een volledig duurzaam productieproces, moesten we verder zoeken.

 

Plantenbakken en picknicktafels

Gelukkig kwamen we toen in contact met VIVE Textile Recycling. Dit bedrijf heeft een manier ontwikkeld om textiel en zacht plastic te vermengen tot een granulaat (een soort korreltjes) waarmee je van alles kunt maken. Plantenbakken, picknicktafels en andere gebruiksvoorwerpen, maar ook tot sterke planken en balken die gebruikt kunnen worden in het duurzaam bouwen en renoveren van woningen. Dit sloot perfect aan op onze doelstelling.

 

Een nieuw perspectief

Beide samenwerkingen hebben onze inzameling en recycling van oude dekbedden en kussens nog duurzamer gemaakt. Uiteraard zijn we er nog niet. We blijven zoeken naar manieren om het energieverbruik te verminderen, het transport te verkorten en te verduurzamen en de hoeveelheid nieuwe grondstoffen die nodig zijn voor onze producten te verminderen. Het is een leerzaam proces én een heel leuk proces. Het heeft ons een nieuw perspectief gegeven over verantwoord produceren en zijn meer dan ooit optimistisch over de toekomst van onze industrie.

Meer blogs

Van oude dekbedhoes naar duurzame picknicktafel
Duurzaam

Wij streven naar een circulaire bedrijfsvoering. Naast het hergebruik van dons hebben we nu ook een mooie oplossing voor het ...

Lees meer
Een revolutie voor duurzaam dons
Duurzaam

De laatste jaren zijn we bij Ducky Dons druk bezig met het zoeken naar manieren om donzen dekbedden en kussens (en het produc ...

Lees meer
Is een donzen dekbed milieuvriendelijk?
Duurzaam

Een donzen dekbed is milieuvriendelijker dan een synthetische en zelfs wollen variant. Hoe dat zit lees je in dit blog.

Lees meer
Werken aan de toekomst
Duurzaam

Deze maand hebben we de laatste hand gelegd aan ons IMVO-document (Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen). Da ...

Lees meer
Duurzaam produceren
Duurzaam

Ducky Dons besteedt niet alleen aandacht aan het duurzaam en verantwoord verkrijgen van dons, maar kiest ook voor een duurzaa ...

Lees meer
Dons en dierenwelzijn
Duurzaam

Hoe diervriendelijk is een donzen dekbed? We vertellen je er graag meer over.

Lees meer

Een revolutie voor duurzaam dons

De laatste jaren zijn we bij Ducky Dons druk bezig met het zoeken naar manieren om donzen dekbedden en kussens (en het produceren hiervan) steeds een stukje duurzamer te maken. Wij vinden het namelijk belangrijk dat onze producten een positieve bijdrage leveren aan het milieu. We hebben onszelf daarom een aantal harde doelen gesteld die aansluiten bij de ambitie van de Nederlandse overheid om in 2050 een volledige circulaire economie te zijn, waarbij grondstoffen zoveel mogelijk worden hergebruikt en afval tot het verleden behoort. Geen gemakkelijke taak, maar wel één waar we vierkant achter staan.

 

Donsretour

De gestelde doelen dwingen ons om slimme oplossingen te bedenken voor diverse uitdagingen in ons productieproces. Die vertalen we vervolgens naar nieuwe initiatieven. Eén van die initiatieven is Donsretour. Het doel van dit project is om oude donzen dekbedden en kussens in te zamelen, te reinigen en te verwerken tot nieuwe donzen dekbedden en kussens. In 2019 zetten we de eerste stappen en inmiddels kunnen we met trots zeggen dat het initiatief een groot succes is. We vertellen jou er graag meer over.

 

Tot voor kort kwamen oude dekbedden en kussens vrijwel altijd op de vuilstort terecht. Dat is zonde want dons is een product dat uitstekend geschikt is voor een tweede leven. Je moet alleen wel zorgen dat dat oude dons dan op de juiste plek terecht komt. Donsretour maakt het mogelijk om uw oude donzen dekbed of kussen in te leveren bij een inzamelpunt in de buurt. Aangezien er inmiddels meer dan 220 inzamelpunten in heel Nederland zijn, hoef je daar nooit lang naar te zoeken.

 

De ingezamelde donsproducten worden door Ducky Dons opgehaald en naar onze fabriek in Ermelo gebracht. Daar hebben wij een nieuwe productielijn opgezet om het oude dons uit de hoezen te halen, te wassen, te drogen en nauwkeurig te sorteren op herbruikbaarheid. Zo weet je zeker dat alleen het beste dons wordt gebruikt voor een nieuw product.

Niet alleen voor het herbruikbare dons hebben wij een bestemming. Het dons en de veertjes die van onvoldoende kwaliteit zijn voor gebruik in beddengoed, worden vermalen tot verenmeel wat functie doet als meststof voor de land- en tuinbouw. Verder zijn we volop bezig met verschillende pilots en laboratoriumonderzoeken om de hoezen, ofwel tijken, hoogwaardig te recyclen. Zo wordt een gedeelte van de oude tijken vermalen tot korrels die worden gebruikt voor het maken van allerlei producten zoals plantenbakken of picknicktafels en als bouwmateriaal in de renovatie en nieuwbouw van woningen.

 

NEXTLIFE® dons

Ducky Dons is de eerste in de markt die het aandurfde dit hele donsrecycle-proces (inzamelen, ophalen, wassen en sorteren) op te zetten en om eerlijk te zijn had het behoorlijk wat voeten in de aarde. Zeker in het begin waren er momenten dat we dachten: “Waar zijn we aan begonnen!” Maar het was ook leerzaam. Elke uitdaging dwong ons om met een frisse blik naar onze productie te kijken en gaandeweg werden we steeds enthousiaster. Deze manier van donsverwerking is uniek in de Benelux en het resultaat is echt geweldig: donzen dekbedden en kussens die in kwaliteit gelijkwaardig zijn aan een nieuw product, maar dan nog duurzamer en beter voor het milieu. Onze gerecyclede dons heet NEXTLIFE® en is perfect geschikt voor iedereen die de meest duurzame keuze wil maken, maar ook wil genieten van een dekbed van topkwaliteit. Inmiddels produceren wij voor zowel private label klanten als onze eigen merken dekbedden en kussens van gerecycled dons. We hopen dat dit het begin is van een ware revolutie in de dons-industrie.
Klik op een van de links als jij benieuwd bent naar het volledige inzamel en recycleproces of naar NEXTLIFE gerecyelde dons en veren.

Meer blogs

Van oude dekbedhoes naar duurzame picknicktafel
Duurzaam

Wij streven naar een circulaire bedrijfsvoering. Naast het hergebruik van dons hebben we nu ook een mooie oplossing voor het ...

Lees meer
Een revolutie voor duurzaam dons
Duurzaam

De laatste jaren zijn we bij Ducky Dons druk bezig met het zoeken naar manieren om donzen dekbedden en kussens (en het produc ...

Lees meer
Is een donzen dekbed milieuvriendelijk?
Duurzaam

Een donzen dekbed is milieuvriendelijker dan een synthetische en zelfs wollen variant. Hoe dat zit lees je in dit blog.

Lees meer
Werken aan de toekomst
Duurzaam

Deze maand hebben we de laatste hand gelegd aan ons IMVO-document (Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen). Da ...

Lees meer
Duurzaam produceren
Duurzaam

Ducky Dons besteedt niet alleen aandacht aan het duurzaam en verantwoord verkrijgen van dons, maar kiest ook voor een duurzaa ...

Lees meer
Dons en dierenwelzijn
Duurzaam

Hoe diervriendelijk is een donzen dekbed? We vertellen je er graag meer over.

Lees meer

Is een donzen dekbed milieuvriendelijk?

Wij krijgen vaak de vraag of onze kussens en dekbedden diervriendelijk zijn. Heel terecht, (lees daar alles over in deze blog) maar los daarvan is het natuurlijk ook goed om eens te bekijken hoe milieuvriendelijk een dekbed eigenlijk is. Om die vraag te beantwoorden moet je op 2 belangrijke dingen letten:

  • Wat is de belasting op het milieu van de gebruikte materialen?
  • De verwerking van een dekbed na gebruik.

HIGG MSI

Een handig hulpmiddel om het eerste punt te beoordelen is de zogenaamde Higg Materials Sustainability Index (Higg MSI). Deze tool vergelijkt de belasting op het milieu van de meest gebruikte materialen in de kleding- en textielindustrie. Dit helpt bedrijven bij de ontwikkeling van nieuwe, duurzamere producten.

Ieder materiaal krijgt een score;  hoe hoger de score, hoe slechter het materiaal is voor het milieu. Bij het bepalen van de score wordt onder andere gekeken naar het gebruik van chemicaliën, energie, water en fossiele grondstoffen tijdens het gehele productieproces.

Voor dekbedden zijn polyester (synthetisch), wol en dons de vulmaterialen die opgenomen zijn in de Higg MSI. Volgens de index heeft de productie van dons een lagere impact op het milieu dan wol en polyester; de impactscore van dons is 19 terwijl die van polyester 28 is en van wol zelfs 71. Omgerekend in procenten komt het er op neer dat dons 32% beter scoort dan polyester en wel 72% beter dan wol. Op basis van de Higg MSI kun je dus vaststellen dat dons een veel milieuvriendelijker isolatiemateriaal is dan synthetische vezels en wol. De vergelijking kun je hier bekijken.

Niet al het dons en synthetische vulmaterialen zijn hetzelfde. Dit komt onder andere door de verschillende, duurzamere productieprocessen die er zijn. Recycling is daar één van. De Higg MSI houdt hier rekening mee. Zo heeft gerecycled dons een impactscore van 16 en mechanisch gerecycled polyester een impactscore van 19. Gerecycled dons heeft dus een lagere milieu-impact dan mechanisch gerecycled polyester.

De Higg index vergelijkt de impact van 1 kg van de genoemde materialen. Voor een donzen dekbed is ruim 50% minder vulmateriaal nodig vergeleken met een synthetisch of wollen dekbed. Dit komt door de hoge isolatiewaarde van (gerecycled) dons in verhouding tot het zeer lage gewicht. De belasting op het milieu is voor de productie van een donzen dekbed dus nóg lager dan die van een synthetisch of wollen dekbed dan de score in eerste instantie doet vermoeden.

Jarenlang plezier

Wanneer het product klaar is kan een consument zeker 10 jaar plezier hebben van een donzen dekbed. Het is daarmee een van de meest duurzame textielproducten.
Als een dekbed uiteindelijk écht aan vervanging toe is, ga je kijken naar punt twee: de verwerking na gebruik. Wat gebeurt er met een dekbed nadat het is weggedaan?

In veel gemeentes mogen oude dekbedden (en kussens) niet in de textielcontainer. Hierdoor belandt het dekbed bij het restafval waarna het vervolgens verbrand wordt. Dat vinden wij natuurlijk zonde.

Liever geven we ons dons een tweede leven. Daarom zijn we onlangs begonnen ons bedrijf in te richten op de recycling van dons. Hierbij zoeken wij de samenwerking op met gemeentes en textielinzamelaars. We zullen oude dekbedden gaan inzamelen en het dons en de veren opnieuw verwerken tot schoon en hoogwaardig vulmateriaal. Die herinrichting van de processen is in volle gang. We houden je hier graag van op de hoogte in onze volgende blogs.

 

Meer weten? Neem contact met ons op.

dekbed recyclen

Meer blogs

Van oude dekbedhoes naar duurzame picknicktafel
Duurzaam

Wij streven naar een circulaire bedrijfsvoering. Naast het hergebruik van dons hebben we nu ook een mooie oplossing voor het ...

Lees meer
Een revolutie voor duurzaam dons
Duurzaam

De laatste jaren zijn we bij Ducky Dons druk bezig met het zoeken naar manieren om donzen dekbedden en kussens (en het produc ...

Lees meer
Is een donzen dekbed milieuvriendelijk?
Duurzaam

Een donzen dekbed is milieuvriendelijker dan een synthetische en zelfs wollen variant. Hoe dat zit lees je in dit blog.

Lees meer
Werken aan de toekomst
Duurzaam

Deze maand hebben we de laatste hand gelegd aan ons IMVO-document (Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen). Da ...

Lees meer
Duurzaam produceren
Duurzaam

Ducky Dons besteedt niet alleen aandacht aan het duurzaam en verantwoord verkrijgen van dons, maar kiest ook voor een duurzaa ...

Lees meer
Dons en dierenwelzijn
Duurzaam

Hoe diervriendelijk is een donzen dekbed? We vertellen je er graag meer over.

Lees meer

Werken aan de toekomst

In eerdere blogs vertelden we al dat we bij Ducky Dons proberen om elk aspect van het productieproces zoveel mogelijk te verduurzamen. Dat is niet iets dat we alleen zeggen, maar ook gaan doen. Het is echter makkelijker gezegd dan gedaan aangezien je hiervoor eerst precies moet weten waar je kansen liggen om duurzamer te werken en vervolgens hoe je dat gaat inrichten.

Deze maand hebben we de laatste hand gelegd aan ons IMVO-document (Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen). Dat document bevat per productie-onderdeel concreet de stappen die we gaan nemen om onze ecologische voetafdruk te verkleinen. Dan moet je bijvoorbeeld denken aan het beschikbaar maken van inzamelingsmogelijkheden voor dekbedden en kussens in iedere Nederlandse gemeente en het hergebruiken van het dons dat hieruit komt.

Het plan dat er nu ligt is breed opgezet, maar gaan we dit in de komende 5 jaar helemaal uitkristalliseren. Dat wil zeggen dat vanuit het huidige plan steeds concretere doelen geformuleerd worden die haalbaar, tijdgebonden en meetbaar zijn. We beginnen met onderzoek, vervolgens moeten de aanpassingen ingericht worden in het productieproces en tot slot moet er controle plaatsvinden op de juiste naleving en uitvoering ervan. Een hoop te doen dus. Toch zijn we heel blij met het plan. Het geeft ons een ambitieus doel om naartoe te werken en het vooruitzicht dat we bijdragen aan een betere toekomst voor mens en dier en milieu. We houden iedereen graag op de hoogte van de stappen die we gaan zetten. Hou daarom onze blog goed in de gaten voor meer informatie. Een samenvatting van het nieuwe beleidsplan, kun je hier lezen.

Meer blogs

Van oude dekbedhoes naar duurzame picknicktafel
Duurzaam

Wij streven naar een circulaire bedrijfsvoering. Naast het hergebruik van dons hebben we nu ook een mooie oplossing voor het ...

Lees meer
Een revolutie voor duurzaam dons
Duurzaam

De laatste jaren zijn we bij Ducky Dons druk bezig met het zoeken naar manieren om donzen dekbedden en kussens (en het produc ...

Lees meer
Is een donzen dekbed milieuvriendelijk?
Duurzaam

Een donzen dekbed is milieuvriendelijker dan een synthetische en zelfs wollen variant. Hoe dat zit lees je in dit blog.

Lees meer
Werken aan de toekomst
Duurzaam

Deze maand hebben we de laatste hand gelegd aan ons IMVO-document (Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen). Da ...

Lees meer
Duurzaam produceren
Duurzaam

Ducky Dons besteedt niet alleen aandacht aan het duurzaam en verantwoord verkrijgen van dons, maar kiest ook voor een duurzaa ...

Lees meer
Dons en dierenwelzijn
Duurzaam

Hoe diervriendelijk is een donzen dekbed? We vertellen je er graag meer over.

Lees meer

Kwaliteit herkennen

Overweeg jij een (nieuw) donzen dekbed aan te schaffen, dan wil je natuurlijk geen rommel kopen. Zonde van je geld. Het is goed als je in de winkel een beetje weet waar je op moet letten. Daarom geven we je in deze blog een aantal tips waaraan je kunt zien en voelen of je te maken hebt met een kwaliteitsproduct of niet. Oh, en we zorgen er ook voor dat je genoeg inhoudelijke kennis hebt om in de winkel over te komen als een echte dons-expert. 😉

Keuzes, keuzes

Begin met het kiezen van het soort dons dat je in je dekbed wilt. Je kunt kiezen tussen eenden- en ganzendons. Doorgaans wordt ganzendons gezien als ‘beter’ maar aangezien er ook nog verschil is in diverse klasses, kan een dekbed van hoogwaardig eendendons, uiteindelijk toch beter zijn dan een dekbed van ganzendons met een lagere waarde. Hoogwaardige dons isoleert beter en blijft langer luchtig. 

In veel dekbedden vind je een mengeling van dons en veren. Met een hoger donspercentage komen de voordelen van dons beter tot zijn recht. Hoe hoger het donspercentage, hoe beter het isolerende en vochtregulerende vermogen van het dekbed. Ook zal een dekbed met een hoog donspercentage zachter en soepeler zijn dan een dekbed met een hoog aandeel veren. Wil je optimaal genieten van de voordelen van dons, kies dan een dekbed met minimaal 90{a7459a57b693fcd9b5be4b8ec5b36799f725c3a7c64ef9a1a7d5682e385e6883} dons. Dekbedden met een lager donspercentage, bijvoorbeeld 60{a7459a57b693fcd9b5be4b8ec5b36799f725c3a7c64ef9a1a7d5682e385e6883} of 70{a7459a57b693fcd9b5be4b8ec5b36799f725c3a7c64ef9a1a7d5682e385e6883}, zullen daarentegen voordeliger zijn. Deze dekbedden hebben nog steeds de goede eigenschappen van een donzen dekbed en bieden veel comfort, maar zullen wat minder soepel en fluffy zijn door het hogere aandeel veren.

Vulkracht

Een belangrijk onderdeel in de kwaliteit van een dekbed is vulkracht. Een donspluis bestaat uit allemaal kleine haartjes met lucht ertussen. Om de vulkracht te meten wordt een bepaalde hoeveelheid dons in een cilinder gestopt. Een gewicht wordt vervolgens langzaam op het dons neergelaten om de weerstand te meten. Hoe sneller het dons weerstand biedt, hoe hoger de kwaliteit van het dons is. Bij hoogwaardige dons heb je relatief minder dons nodig om toch een lekker gevuld dekbed te hebben. Sta je in de winkel, dan kun je een hoge vulkracht herkennen aan een dekbed dat er dik uitziet, maar licht is van gewicht.

De tijk

De wat? De tijk is de hoes die het dons bij elkaar houdt. Deze hoes is vrijwel altijd gemaakt van katoen. Het verschil in kwaliteit heeft vooral te maken met de manier waarop de tijk geweven is en welke Nm-waarde het heeft. Nm staat voor het aantal meter garen bij een gewicht van 1 gram. Meer meters per gram betekent een lichtere, soepeler tijk. 

Zoals gezegd heeft ook de weeftechniek invloed op de kwaliteit. De meest gebruikte weeftechnieken zijn Perkal, Mako-batist en Satijn. Perkal is de meest eenvoudige en Satijn de meest luxueuze weefwijze met de fijnste draad.

Kies voor een keurmerk

Kies tot slot voor een dekbed dat voldoet aan de eisen van een keurmerk. Die zijn er namelijk niet voor niets. Een belangrijk kwaliteitskeurmerk is Downafresh greenline. Dat keurmerk eist dat een dekbed voldoet aan de allerstrengste eisen die binnen de EU worden gesteld met betrekking tot hygiëne, productie, duurzaamheid en algehele kwaliteit. Lees hier meer over de keurmerken van onze dekbedden.

Ga af op je gevoel

Je weet nu een heleboel over de kwaliteitskenmerken van een goed dekbed. Hartstikke goed! Maar uiteindelijk moet jij eronder slapen. Vertrouw dus ook een beetje op je gevoel. Voel eens goed aan het dekbed, bekijk hem kritisch en ga er als dat mogelijk is even onder liggen voor je overgaat tot een aankoop. Een goed donzen dekbed kun je in ieder geval herkennen door het te voelen. Veel slaapplezier gewenst!

Meer blogs

Ducky Dons behaalt PSO-keurmerk
Kwaliteit

In een wereld waarin maatschappelijke betrokkenheid en inclusiviteit steeds belangrijker worden, neemt Ducky Dons haar verant ...

Lees meer
Kwaliteit herkennen
Kwaliteit

Hoe herken je een kwaliteitsdekbed? We leggen je in deze blog uit waar je op moet letten bij de aanschaf van een donzen dekbe ...

Lees meer
Hoe wordt een dekbed gemaakt?
Kwaliteit

Ben jij ook zo iemand die altijd wil weten hoe iets in elkaar zit? Of heb je altijd al willen weten hoe een dekbed eigenlijk ...

Lees meer
Allergie geen belemmering voor donzen dekbed
Kwaliteit

Veel mensen denken bij veertjes direct aan allergie. Uit wetenschappelijk onderzoek is inmiddels al lang gebleken dat er geen ...

Lees meer
Wat is een donzen dekbed?
Kwaliteit

Een donzen dekbed is gevuld met dons maar kan ook veren bevatten. Dons vormt de onderste laag huidbedekking van watervogels. ...

Lees meer
Wat is het verschil tussen dons en synthetische vulling?
Kwaliteit

Zowel dons als synthetische vezels hebben als doel de lichaamswarmte te isoleren en zijn hier in principe ook goed toe in sta ...

Lees meer
Hoe wordt de kwaliteit van dons bepaald?
Kwaliteit

De kwaliteit van dons wordt bepaald door de vulkracht. Hoe hoger de vulkracht, hoe beter het dons in staat is om te isoleren. ...

Lees meer
Wat is het verschil tussen eenden- en ganzendons?
Kwaliteit

De eigenschappen van eenden- en ganzendons zijn feitelijk gelijk, allebei bieden ze een fantastische isolatie van uw lichaams ...

Lees meer

Duurzaam produceren

Energie is keuzes maken

Geen huishouden of bedrijf kan zonder energie. Hoe groter het gezin of bedrijf, hoe meer energie er dagelijks verbruikt wordt. Daarnaast gebruiken we water en produceren we afval. Tegenwoordig zijn dit zaken waar je bewust en verantwoordelijk mee om moet gaan. In dit blog lees je hoe ons bedrijf dat doet.

Duurzaam produceren

Ducky Dons besteedt niet alleen aandacht aan het duurzaam en verantwoord verkrijgen van dons, maar kiest ook voor een duurzaam en milieuvriendelijk productieproces. Dat betekent dat we ons hele productieproces kritisch onder de loep hebben genomen om te bekijken waar we besparende maatregelen konden nemen. Dat heeft geleid tot een aantal grote aanpassingen in onze bedrijfsvoering.

1. Water

Wanneer alle veren en dons bij ons binnenkomen, worden ze eerst grondig gewassen. Dit kost veel water. We vinden het belangrijk dat ons afvalwater niet schadelijk is voor het milieu. Daarom gebruiken wij uitsluitend biologisch afbreekbare zeep. Het water wordt vervolgens in onze eigen waterzuivering behandeld en vervolgens gereinigd afgevoerd. Daarnaast zijn wij continue aan het experimenteren met efficiëntere wasprogramma’s en het hergebruik van water. Dit alles leidt tot een aanzienlijke water- en energiebesparing.

2. Elektriciteit

In onze fabriek staan veel grote machines die op elektriciteit werken. Dat zijn behoorlijke energieslurpers. Daarom hebben wij op onze daken 1144 zonnepanelen laten aanleggen. Dit voorziet ons in circa 70{a7459a57b693fcd9b5be4b8ec5b36799f725c3a7c64ef9a1a7d5682e385e6883} van de elektriciteit die wij nodig hebben om onze fabriek draaiend te houden. De traditionele TL verlichting in onze fabrieken is overigens allemaal vervangen door duurzamere T5 verlichting die 40{a7459a57b693fcd9b5be4b8ec5b36799f725c3a7c64ef9a1a7d5682e385e6883} minder energie verbruikt. Momenteel zijn wij bezig met de overgang naar de nog duurzamere LED-lampen die zelfs tot 80{a7459a57b693fcd9b5be4b8ec5b36799f725c3a7c64ef9a1a7d5682e385e6883} energie besparen.

3. Afval

Ook de manier waarop we omgaan met afval is onderdeel van ons duurzame beleid. Een aparte machine zorgt dat karton en plastic verpakkingsmaterialen worden samengeperst tot kleine pakketjes die vervolgens gerecycled worden. Ook de tassen en dozen waarin wij onze producten verpakken, zijn gemaakt van karton en plastic dat na gebruik gerecycled wordt. Hierdoor komt restafval binnen ons bedrijf nauwelijks nog voor.

Investeer in de toekomst

Wij zijn van mening dat eigenlijk iedereen, bedrijf of particulier, de verantwoordelijkheid moet pakken en waar mogelijk beslissingen moet nemen die de toekomst van de aarde ten goede komen. Dit betekent dat je daarin ook moet investeren, zowel organisatorisch als financieel. Wij kunnen echter uit eigen ervaring vertellen dat het je zeker voordeel op zal leveren.

 

Wil je meer weten over het duurzame beleid van Ducky Dons? Neem dan gerust contact met ons op.

Meer blogs

Van oude dekbedhoes naar duurzame picknicktafel
Duurzaam

Wij streven naar een circulaire bedrijfsvoering. Naast het hergebruik van dons hebben we nu ook een mooie oplossing voor het ...

Lees meer
Een revolutie voor duurzaam dons
Duurzaam

De laatste jaren zijn we bij Ducky Dons druk bezig met het zoeken naar manieren om donzen dekbedden en kussens (en het produc ...

Lees meer
Is een donzen dekbed milieuvriendelijk?
Duurzaam

Een donzen dekbed is milieuvriendelijker dan een synthetische en zelfs wollen variant. Hoe dat zit lees je in dit blog.

Lees meer
Werken aan de toekomst
Duurzaam

Deze maand hebben we de laatste hand gelegd aan ons IMVO-document (Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen). Da ...

Lees meer
Duurzaam produceren
Duurzaam

Ducky Dons besteedt niet alleen aandacht aan het duurzaam en verantwoord verkrijgen van dons, maar kiest ook voor een duurzaa ...

Lees meer
Dons en dierenwelzijn
Duurzaam

Hoe diervriendelijk is een donzen dekbed? We vertellen je er graag meer over.

Lees meer

Goed nieuws: je hoeft je bed nooit meer op te maken!

Heerlijk, dat gevoel om na een lange dag in bed te kruipen en je frisse dekbed lekker om je heen te trekken. Maar hoe fris is je (dek)bed eigenlijk?

We staan er liever niet te lang bij stil, maar je bed is niet de meest frisse plek van je huis. In een gemiddeld bed wonen 1,4 miljoen huisstofmijten. Onzichtbare kleine beestjes die lekker lopen te knabbelen van de huidschilfers die jij elke nacht voor ze achterlaat. Ook het feit dat je elk jaar je matras voorziet van een flink aantal liters zweet, is voor deze beestjes een buitengewoon prettig vooruitzicht.

Het spijt ons als deze blog je een beetje huiverig heeft gemaakt om vanavond weer tussen de lakens te kruipen. Gelukkig zijn er een aantal tips die je helpen om je bed zo schoon mogelijk te houden.

Hoe hou je jouw bed fris en hygiënisch?

1: Maak je bed ‘s ochtends niet op

Het ziet er natuurlijk ontzettend mooi en netjes uit, maar door je dekbed over je matras te trekken, ontneem je de mogelijkheid om te luchten. Vocht heeft de ruimte nodig om te verdampen. Leg ‘s ochtends dus je dekbed over het voeteneind en trek het pas in de avond weer over je heen.

2: Verschoon elke week je beddengoed

Veel vuil en huidschilfers blijven aan de buitenkant van je hoeslakens hangen. Eens per week je beddengoed afhalen en wassen op 60 graden is dus geen overbodige luxe.

3: Klop je dekbed elke week voorzichtig buiten uit

Elke weekend even je dekbed mee naar buiten nemen en daar voorzichtig uitkloppen is een goede manier om je dekbed schoon en fris te houden. Let op: een donzen dekbed wil je slecht eens per 5 jaar laten wassen door een professionele wasserij, anders gaat de kwaliteit van het dons snel achteruit. Ook te hard opschudden kan de structuur van het dons doen breken. Voorzichtig dus.

4: Lucht je slaapkamer dagelijks en open ’s ochtends de gordijnen

Zet elke dag je slaapkamerraam een tijdje open. Zo laat je lekker veel frisse wind langs je matras en beddengoed waaien, wat helpt om je bed schoon en droog te houden. Ook direct zonlicht zorgt dat het vocht in je matras sneller verdampt en huisstofmijten hebben een hekel aan zonlicht.

5: Allergisch? Zorg voor een omgeving waar mijten niet van houden

Kies voor een gladde vloerbedekking zoals laminaat in plaats van vloerbedekking en leg geen kleed in de slaapkamer. Heb je ernstige allergische klachten, dan kun je voor het matras een allergeendichte hoes aanschaffen. Deze laat lucht en vocht door maar houdt de huisstofmijt buiten. Vergeet tot slot niet de gordijnen in de slaapkamer jaarlijks een wasbeurt te geven.

Meer blogs

Goed nieuws: je hoeft je bed nooit meer op te maken!
Comfort

Wist je dat het heel goed is om je bed níet op te maken? We leggen je uit waarom.

Lees meer
Welk formaat dekbed past bij jou?
Comfort

In dit blog leggen we uit welk dekbed formaat je het beste voor jouw bed kunt gebruiken.

Lees meer
De voordelen van een 4-seizoenen dekbed
Comfort

Wil je het hele jaar door gegarandeerd comfortabel slapen? Kies dan slim voor een 4-seizoenen dekbed.

Lees meer
Tips voor het wassen van je dekbed
Comfort

Omdat we het belangrijk vinden dat je jarenlang plezier hebt van je dekbed en je kussens zetten we de belangrijkste onderhoud ...

Lees meer

Dons en dierenwelzijn

In de media wordt er in toenemende mate aandacht besteed aan dierenwelzijn. Zo zijn er ook beelden van het levend plukken van ganzen en dierenleed binnen de eendensector voorbij gekomen. Logischerwijs roepen dit soort beelden vragen op over de herkomst van dons en welke verantwoordelijkheid de afnemers hebben voor het volledige proces. Bij Ducky Dons vinden we het belangrijk om open en eerlijk te communiceren over de manier waarop ons product tot stand komt.

Wel of geen dierlijk product

Dons is een dierlijk bijproduct van de vleesindustrie. Als je liever geen dierlijke producten wilt gebruiken, kun je kiezen om je leefstijl aan te passen en veganistisch te leven. Kies je ervoor om wel dierlijke producten te gebruiken, dan wil je natuurlijk zeker weten dat die producten wel op de meest verantwoorde manier zijn gemaakt. We snappen dat het lastig is om dat te controleren maar gelukkig kunnen wij je hierbij helpen.

Prettig leven

Want ook voor ons als producent van donzen dekbedden en kussens is het belangrijk dat we zeker weten dat we een verantwoord product verkopen. Zo willen we kunnen herleiden waar ons dons vandaan komt en of deze bedrijven erop toezien dat hun eenden en ganzen zo prettig en natuurlijk mogelijk leven. Dat betekent dat ze onder geen enkele voorwaarden ooit levend worden geplukt en dat dwangvoeding niet voorkomt. Tevens dienen de dieren te allen tijde voldoende voedsel, schoon drinkwater en bewegingsvrijheid hebben. Ook mogen ze natuurlijk niet geslagen, geschopt of anderszins mishandeld worden. En tot slot worden alleen de veren en dons gebruikt van eenden en ganzen die sowieso geslacht worden voor de vleesconsumptie. Het dons is dan slechts een bijproduct.

Keurmerk als controle van de herkomst

Het is ontzettend lastig om te controleren of aan alle bovenstaande voorwaarden wordt voldaan. Daarom zijn we erg blij dat er keurmerken zijn als de Downpass en de Responsible Down Standard (RDS). Onafhankelijke controleurs zien erop toe dat het dons voldoet aan de dierenwelzijnsvereisten van deze keurmerken. Regelmatige onaangekondigde controles zorgen dat de boeren scherp blijven. Tevens wordt elke zending gecertificeerd dons die wordt verkocht, gecontroleerd op de herkomst. Wij kopen alleen dons en veren van bedrijven die aan deze keurmerken voldoen.

Het kan altijd beter

Boeren proberen zo goed mogelijk voor hun dieren te zorgen, maar er kan altijd iets misgaan. Door samenwerking in de keten proberen wij de risico’s tot een minimum te beperken. Mocht er onverhoopt toch iets misgaan, dan trekken wij gelijk aan de bel bij alle betrokken partijen in de keten, waaronder Textile Exchange. Samen zorgen we voor een continue bijstelling en verbetering van de standaarden.

Ga met ons in gesprek!

We begrijpen dat het gebruik van dierlijke producten vragen kan oproepen. Dat is dan ook iets dat we niet uit de weg gaan. Waar we kunnen zullen we altijd open en eerlijk antwoord geven op vragen vanuit de pers, verkopers en consumenten. Neem dus gerust contact met ons op als je vragen hebt.

Meer blogs

Van oude dekbedhoes naar duurzame picknicktafel
Duurzaam

Wij streven naar een circulaire bedrijfsvoering. Naast het hergebruik van dons hebben we nu ook een mooie oplossing voor het ...

Lees meer
Een revolutie voor duurzaam dons
Duurzaam

De laatste jaren zijn we bij Ducky Dons druk bezig met het zoeken naar manieren om donzen dekbedden en kussens (en het produc ...

Lees meer
Is een donzen dekbed milieuvriendelijk?
Duurzaam

Een donzen dekbed is milieuvriendelijker dan een synthetische en zelfs wollen variant. Hoe dat zit lees je in dit blog.

Lees meer
Werken aan de toekomst
Duurzaam

Deze maand hebben we de laatste hand gelegd aan ons IMVO-document (Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen). Da ...

Lees meer
Duurzaam produceren
Duurzaam

Ducky Dons besteedt niet alleen aandacht aan het duurzaam en verantwoord verkrijgen van dons, maar kiest ook voor een duurzaa ...

Lees meer
Dons en dierenwelzijn
Duurzaam

Hoe diervriendelijk is een donzen dekbed? We vertellen je er graag meer over.

Lees meer
U gebruikt een verouderde browser!

Werk uw huidige browser bij naar de laatste versie. Update mijn browser nu

×