Dons recycling

Een tweede leven voor jouw donzen dekbed of kussen

Afgedankte donzen dekbedden en hoofdkussens belanden in de meeste gevallen bij het grofvuil en worden verbrand. Zonde natuurlijk, want producten met dons en veren kunnen prima gerecycled worden. Ducky Dons komt daarom met een eigen inzamel- en recyclingproces, genaamd Donsretour!

Inzamelpunten

Gebruikte dekbedden en kussens gevuld met dons en veren kunnen ingeleverd worden bij een donsretour inzamelpunt. Wij zorgen vervolgens voor een milieuvriendelijke en hoogwaardige recycling van uw product. Op deze manier draagt u uw steentje bij aan een beter milieu.

Donsretour inzamelpunten

Recyclingproces

Het volledige recyclingproces én de productie van de dekbedden en kussens vinden in Nederland plaats. Het is een duurzaam proces waarbij maar liefst 70% van de opgewekte stroom komt van zonnepanelen. Dons van laagwaardige kwaliteit dat niet opnieuw hergebruikt kan worden wordt afgevoerd voor de verwerking tot organische meststoffen. De hoes van het dekbed wordt verwerkt tot onder andere poetsdoeken en isolatiemateriaal. Het complete dekbed wordt zodoende gerecycled en het milieu en nieuwe grondstoffen blijven bespaard.

Alles over het recyclingproces

GRS gecertificeerd

Ons gehele recyclingproces voldoet aan de strenge vereisten op het gebied van milieu, arbeidsomstandigheden en traceerbaarheid van de Global Recycle Standard (GRS). Hierop worden wij gecontroleerd door het onafhankelijk certificeringsorgaan Control Union. Hierdoor bent u ervan verzekerd dat uw ingeleverde dekbed of kussen bijdraagt aan een betere wereld. Indien er gerecycled dons is verwerkt in onze dekbedden en kussens dan staat dit duidelijk vermeld op het label.

Milieuvriendelijk

Dons heeft de laagste milieu-impact van alle gangbare isolatiematerialen. Volgens de Higg Materials Sustainability Index (Higg MSI) heeft de productie van dons een vele malen lagere impact op het milieu dan de isolatiematerialen wol en polyester. Daarnaast is dons biologisch afbreekbaar en is het ten opzichte van microvezels niet schadelijk als het tijdens het wassen in het milieu terecht komt. Gerecycled dons is zelfs nog milieuvriendelijker, aangezien het afkomstig is van bestaande grondstoffen die anders zouden worden verbrand.

Meer over duurzaamheid