Recyclingproces dons

Wat zijn de stappen in ons recycling proces?

Ducky Dons is het enige bedrijf in Nederland dat dekbedden en kussens gevuld met dons en veren volledig recyclet. Lees hieronder alles over ons recyclingproces dat plaatsvindt in onze eigen fabriek in Ermelo.

Recylingproces in beeld

In deze video laten we u graag zien hoe het recyclingproces van dons er uit ziet.
De details over de verschillende stappen in dit proces staan hieronder beschreven.

Inzameling van producten

Oude dekbedden en kussens kunnen worden ingeleverd via één van onze donsretourpunten. Wilt u ook uw steentje bijdragen aan een beter milieu. Lever dan uw oude dekbed of kussen in en wij zorgen voor een milieuvriendelijke recycling van uw product.

Donsretour inzamelpunten

Selectie van grondstoffen

Bij binnenkomst van de dekbedden en kussens worden alle producten opengesneden en worden de dons en veren geselecteerd op kwaliteit. De hoezen worden apart gehouden en afgevoerd om verwerkt tot worden tot onder andere isolatiemateriaal en poetsdoeken. Dons en veren die niet meer bruikbaar zijn, worden afgevoerd ter verwerking tot organische meststoffen. Dons en veren van hoogwaardige kwaliteit ondergaan een grondig reinigingsproces.

Wassen, drogen en sorteren

Dons en veren van goede kwaliteit worden grondig gewassen en op hoge temperatuur gedroogd en gesteriliseerd. Het materiaal is op deze manier minstens net zo schoon als nieuw dons. Vervolgens wordt het materiaal gesorteerd naar kwaliteit in sorteermachines.

Video's productieproces

Hygiëne-, en kwaliteitscontrole

Onze gerecyclede dons en veren zijn hypoallergeen en superschoon. Elke batch gerecyclede dons en veren wordt hierop gecontroleerd door het onafhankelijk testlaboratorium IDFL in Zwitserland. De turbiditeit (troebelheid) van ons gerecycled dons (bedoeld om het stofgehalte te bepalen) behaalt de magische grens van 1000+mm, daar waar de Europese norm minimaal 300mm voorschrijft. Het zuurstofgehalte (bedoeld om vreemd organisch materiaal op te sporen) is zelfs lager dan 4, daar waar de Europese Norm maximaal 20 voorschrijft. Ons gerecycled dons kan daarom superschoon worden genoemd.

Productie van dekbedden en kussens

De hoogwaardige gerecyclede dons en veren worden verwerkt in dekbedden en kussens middels moderne, computergestuurde vulmachines. De dekbedden zijn verdeeld in vakken waardoor de vulling op zijn plek blijft zitten. Indien er gerecyclede dons en veren zijn verwerkt in onze dekbedden en kussens, dan vindt u dit terug op het productlabel.

Video's productieproces