NEXTLIFE® gerecyclede dons en veren

Kwalitatief hoogwaardig, duurzaam gerecyclede dons en veren van Nederlandse bodem. Superschoon en met dezelfde eigenschappen als nieuw dons!

Goed voor het milieu

Helaas belanden dekbedden en kussens gevuld met dons en veren na het einde van hun levensduur vaak op de afvalberg en worden ze verbrand. Zonde! Terwijl de hoes verkleurd of versleten is, is de vulling vaak nog in prima staat. Door middel van een samenwerking met regionale textielinzamelaars, kringloopwinkels en het Donsretour® inzamelprogramma worden dekbedden en kussen teruggehaald uit de markt en behoed voor de verbrandingsoven. NEXTLIFE® is het eindresultaat van een kwalitatief hoogstaand productieproces van 100% gerecyclede dons en veren. Er komt geen nieuw materiaal aan te pas en het volledige productieproces vindt plaats in Nederland.

Superschoon en hypoallergeen

Wat betreft hygiëne doet NEXTLIFE® niet onder voor nieuwe dons en veren. Uit laboratorium onderzoek blijkt dat NEXTLIFE® volgens de industriële standaard superschoon en hypoaller­geen is: de turbiditeit (een maatstaf voor de reinheid) is 1000+ mm, daar waar de Europese norm minimaal 300mm voorschrijft voor de reinheid van dons en veren. Het zuurstofgehalte (bedoeld om vreemd organisch materiaal op te sporen) is zelfs lager dan 4, daar waar de Europese Norm maximaal 20 voorschrijft als bovengrens.

Het reinigingsproces begint met een kritische voorselectie van de grondstoffen. Dons en veren van een te lage kwaliteit worden afgevoerd voor de verwerking tot organische meststoffen voor land- en tuinbouw. Dons en veren die de voorselectie doorstaan worden grondig gewassen met water en zeep, gedroogd en gesteriliseerd conform strenge Europese eisen. Elke batch NEXTLIFE® wordt gecontroleerd door het onafhankelijke veren en dons laboratorium (IDFL) in Zwitserland.

Hetzelfde comfort als nieuw dons

NEXTLIFE® biedt hetzelfde slaapcomfort als nieuw dons. Dit komt allereerst door de kritische voorselectie van de grondstoffen en het grondige reinigingsproces. Vervolgens wordt het dons met behulp van sorteermachines gescheiden van de veertjes. Overtallige gebroken veertjes en donshaartjes worden uit het dons verwijderd door verschillende filters. NEXTLIFE® staat hierdoor garant voor een hoge kwaliteit en een ultiem slaapcomfort zoals je bent gewend van nieuw dons.

Duurzaam productieproces

Volgens verschillende onderzoeken, waaronder de Higg Materials Sustainability Index (Higg MSI), heeft de productie van dons een vele malen lagere impact op het milieu dan wol en polyester. NEXTLIFE® is zelfs nog milieuvriendelijker dan nieuw dons, aangezien het afkomstig is van bestaande grondstoffen die anders zouden worden verbrand. NEXTLIFE® dons en veren worden bovendien geheel vervaardigd op Nederlandse bodem waardoor er maximale controle is op de kwaliteit en duurzaamheid van het productieproces. Tijdens het wasproces wordt alleen zeep gebruikt die biologisch afbreekbaar is. Het gebruikte water wordt gezuiverd in eigen fabriek en naderhand afgevoerd naar de regionale waterzuiveringsinstallatie. Maar liefst 70% van de stroom die gebruikt wordt tijdens het gehele productieproces komt van zonnepanelen. De hoezen van de opengesneden dekbedden en kussens worden niet verbrand maar vervezeld en verwerkt tot o.a. isolatiemateriaal. Dons en veren van een te lage kwaliteit worden niet weggegooid maar teruggebracht naar de natuur door ze te laten verwerken tot organische meststoffen voor land- en tuinbouw. Zo wordt het complete dekbed gerecycled en blijven het milieu en nieuwe grondstoffen bespaard. Het inzamel-recycleproces ten behoeve van NEXTLIFE®  is gecertificeerd naar de Global Recycle Standard (GRS). Dit bekent dat de werkwijze en het proces van recycling aan strikte eisen voldoen op het gebied van onder andere traceerbaarheid, milieu en arbeidsomstandigheden. Dit wordt door een onafhankelijke derde partij gecontroleerd.

duurzame productie
Superschoon en hypoallergeen

Grondig gewassen, gedroogd en gesteriliseerd op minimaal 100°C conform EN12935

Milieuvriendelijk

Laagste milieu-impact van alle gangbare vulmaterialen

GRS gecertificeerd

100% gerecycled materiaal, gecertificeerd naar de Global Recycle Standard

Comfort van nieuw dons

Hoogwaardige kwaliteit door modern en geavanceerd productieproces

Nederlands product

Nederlandse productie, transparant en verantwoord

Zero waste

Hergebruik van bestaande grondstoffen, goed voor het milieu