Veelgestelde vragen
Hieronder vindt u een overzicht met de meest gestelde vragen. Mocht u geen antwoord op uw vraag kunnen vinden, neem dan gerust contact met ons op.
- Wat is een donzen dekbed?
- Een donzen dekbed is gevuld met dons maar kan ook veren bevatten. Dons is een driedimensionale pluis zonder harde verenpennen die de onderlaag van watervogels (o.a. eenden en ganzen) vormt. Dons bestaat uit heel veel kleine haartjes die voorzien zijn van weerhaakjes en is hierdoor, als geen andere vulling, in staat zijn om warmte vast te houden. Veren hebben in tegenstelling tot dons wel een harde kern (pen/schacht), zijn zwaarder, minder elastisch en minder goed in staat om warmte vast te houden. Een dekbed mag een donzen dekbed genoemd worden wanneer deze gevuld is met minimaal 60% dons. Hoe hoger het donspercentage, hoe beter (en duurder) het donzen dekbed. Let dus bij de aankoop van een donzen dekbed altijd op het donspercentage.
- Hoe wordt de kwaliteit van dons bepaald?
- De kwaliteit van dons wordt bepaald door de vulkracht. De vulkracht van dons wordt gemeten door de hoogte van 30 gram dons te meten in millimeters. Door een gewicht op het dons te laten zakken, kan de tegendruk gemeten worden. Wanneer er voldoende tegendruk wordt gegeven, meten we de overgebleven hoogte en dat noemen we de vulkracht. Hoe sterker het dons, hoe meer weerstand het biedt en hoe hoger de vulkracht is. Een vulkracht van minimaal 150 mm/30 gram kan als goed gezien worden. Hoogwaardige kwaliteiten ganzendons hebben een vulkracht van minimaal 170 mm/30 gram en de zeer hoogwaardige kwaliteiten kunnen zelfs hoger zijn dan 200 mm/30 gram. Hoe hoger de vulkracht, hoe beter het dons in staat is om te isoleren. Daardoor is er minder dons nodig en blijft het dekbed heerlijk licht en soepel.
- Wat is het verschil tussen eenden- en ganzendons?
- De eigenschappen van eenden- en ganzendons zijn eigenlijk gelijk, want allebei bieden ze een fantastische isolatie van uw lichaamswarmte. Omdat ganzen echter doorgaans groter zijn en grotere donsvlokken hebben, wordt dit dons gezien als hoogwaardiger. Hoe hoger de kwaliteit van de donsvlokken, hoe minder vulling er nodig is voor een rijkelijk gevuld dekbed. Dat noemen we vulkracht en dat is bij ganzendons iets hoger dan bij eendendons. Hoogwaardige ganzendons heeft hierdoor een hogere vulkracht en een beter isolatievermogen dan eendendons. De beste donzen dekbedden worden dan ook meestal gevuld met hoogwaardige kwaliteit ganzendons.
- Hoe kies ik de juiste warmteklasse voor mijn donzen dekbed?
- De warmtebehoefte verschilt per persoon. Wat voor de één te warm is, is voor de ander te koud. De keuze voor een dekbed is daarom een persoonlijke aangelegenheid. Dekbedden zijn verkrijgbaar in 4 warmteklassen. Lees meer
- Is dons als vulling beter dan synthetische vezels?
- Dons en synthetische vezels zijn de twee meest gebruikte vullingen voor dekbedden. Dit zijn de verschillen:
- Dons heeft een unieke gewicht-warmte verhouding waardoor er relatief weinig vulmateriaal nodig is voor een goed isolerend dekbed. Een donzen dekbed is hierdoor licht en warm. Omdat synthetische vezels minder goed isoleren, is er meer vulling nodig om een warm dekbed te krijgen. Synthetische dekbedden zijn dan ook zwaarder dan donzen dekbedden.
- Dons is een losse vulling bestaande uit vele donsvlokken die constant opgeschud kunnen worden. Synthetische materialen voelen stugger en zijn lastiger op te schudden. Na verloop van tijd zullen ze vaak samenklonteren.
- Dons heeft vochtregulerende eigenschappen waardoor vocht goed opgenomen en afgevoerd wordt. Synthetische dekbedden hebben dat niet waardoor ze sneller klam aanvoelen.
- Waar komt het dons uit mijn dekbed vandaan?
- Hoewel dons een restproduct is van de voedingsindustrie, is het dierenwelzijn voor Ducky Dons niet minder van belang. Alle dons is dan ook volledig traceerbaar en gecertificeerd volgens de Responsible Down Standard (RDS). Dwangvoederen en levend plukken zijn uitgesloten. De gehele productieketen, van boerderij tot eindproduct, wordt daarbij periodiek gecontroleerd door het onafhankelijke certificeringsorgaan Control Union.
- Hoe zit dat met allergie?
- Mensen met een huisstofmijtallergie wordt vaak ten onrechte afgeraden onder een donzen dekbed te slapen. Bij veel mensen speelt nog altijd het hardnekkige vooroordeel dat beddengoed met dons en veren een favoriet onderkomen is voor de huisstofmijt. Ook personen met huisstofmijtallergie kunnen echter zonder problemen genieten van de voordelen en het comfort van donzen dekbedden. Het Nomite label geeft aan dat het dekbed geschikt is voor mensen met een huisstofmijtallergie. Lees meer
- Kan een donzen dekbed gereinigd worden?
- Regelmatig opschudden en luchten (niet in de felle zon) volstaat om uw dekbed fris en luchtig te houden. Het regelmatig wassen van het dekbedovertrek zorgt er bovendien voor dat uw dekbed fris en hygiënisch blijft. Het wassen van een dekbed is bij normaal gebruik dan ook niet noodzakelijk. Een donzen dekbed kan gewassen worden volgens de aanwijzingen op het waslabel maar is vaak te groot voor een huishoudwasmachine. lees meer
- Is een donzen dekbed milieuvriendelijk?
- Dons en veren zijn, in tegenstelling tot synthetische materialen, 100% natuurlijk en een bijproduct van de voedingsindustrie. Door dons en veren als vulling voor dekbedden te gebruiken hoeft het niet te worden weggegooid. Dons en veren zijn daarnaast biologisch afbreekbaar en zijn van alle vulmaterialen het minst belastend voor het milieu.
- Is de hoes van een donzen dekbed nog belangrijk?
- Het speciaal geweven doek van een donzen dekbed noemen we de tijk van het dekbed en moet aan nogal wat eisen voldoen. Om het dekbed te laten “ademen” moet de tijk luchtdoorlatend maar toch dicht genoeg zijn om de vulling binnen te houden. Daarnaast moet ook transpiratievocht goed kunnen worden opgenomen. Daarom bestaat een goede tijk meestal uit 100% katoen. De kwaliteit van de tijk wordt meestal aangeduid door de Nm waarde. Nm (nummer metrisch) staat voor het aantal meters garen bij een gewicht van 1 gram. Hoe hoger de Nm waarde, hoe beter. Daarnaast is het type weving nog van belang.
- Perkal: standaard weeftechniek
- Batist: dezelfde weeftechniek maar met fijnere garens
- Satijn: zeer zachte fijne garen en fijnere weeftechniek
- Bestaat er ook synthetische dons?
- Nee, synthetische dons bestaat niet. Dons is een natuurproduct en vormt de onderste laag huidbedekking van watervogels (zoals gedefinieerd in de Europese norm EN1885). Termen als synthetische dons, micro dons en micro donzen dekbed zijn dan ook misleidend. Deze vullingen bestaan uit 100% polyester en bieden op geen enkele manier de voordelen van dons.
- Wat is de levensduur van een dekbed?
- Een dekbed behoudt tussen de 8 en 10 jaar voldoende veerkracht, afhankelijk van de belasting en het onderhoud. Wanneer het dekbed veel transpiratievocht moet verwerken gaat het minder lang mee. Vanuit hygiënisch oogpunt raden wij aan het dekbed na 8 jaar te vervangen.
- Hoe onderhoud ik mijn dekbed?
- Geregeld luchten (niet in de felle zon) en regelmatig het beddengoed verschonen zorgt er voor dat jou dekbed lang fris en hygiënisch blijft. Het wassen van een donzen dekbed is bij goed onderhoud dan ook niet noodzakelijk. Lees meer
- Wanneer is mijn kussen aan vervanging toe?
- Een hoofdkussen behoudt gemiddeld tussen 3 en 5 jaar voldoende veerkracht, afhankelijk van het materiaal en de mate van belasting. Wanneer het kussen veel transpiratievocht moet verwerken gaat het kussen minder lang mee. Daarnaast wordt de levensduur bepaald door het onderhoud. Voor de hygiëne wordt vervanging na maximaal 5 jaar aanbevolen. Als een kussen toe is aan vervanging merkt u dit bijvoorbeeld aan verkleuring, een muffe geur die niet verdwijnt na het luchten en doordat het een gebrek heeft aan veerkracht (het blijft lang gedeukt nadat het wordt ingedrukt).
- Kan ik mijn donzen kussen wassen?
- Op het label aan het kussen vindt u de wasvoorschriften. Wij raden het af om donzen of veren kussens te wassen, omdat ze zeer lastig te drogen zijn. Hierdoor kan een indringende geur ontstaan die niet meer verdwijnt. U houdt het kussen lang fris en hygiënisch door een molton sloop te gebruiken en deze, samen met het gewone kussensloop, wekelijks te wassen. Het dagelijks opkloppen en geregeld luchten draagt ook bij aan een lange levensduur van uw kussen.