Een revolutie voor duurzaam dons

De laatste jaren zijn we bij Ducky Dons druk bezig met het zoeken naar manieren om donzen dekbedden en kussens (en het produceren hiervan) steeds een stukje duurzamer te maken. Wij vinden het namelijk belangrijk dat onze producten een positieve bijdrage leveren aan het milieu. We hebben onszelf daarom een aantal harde doelen gesteld die aansluiten bij de ambitie van de Nederlandse overheid om in 2050 een volledige circulaire economie te zijn, waarbij grondstoffen zoveel mogelijk worden hergebruikt en afval tot het verleden behoort. Geen gemakkelijke taak, maar wel één waar we vierkant achter staan.

 

Donsretour

De gestelde doelen dwingen ons om slimme oplossingen te bedenken voor diverse uitdagingen in ons productieproces. Die vertalen we vervolgens naar nieuwe initiatieven. Eén van die initiatieven is Donsretour. Het doel van dit project is om oude donzen dekbedden en kussens in te zamelen, te reinigen en te verwerken tot nieuwe donzen dekbedden en kussens. In 2019 zetten we de eerste stappen en nu, ruim een jaar later, kunnen we met trots zeggen dat het initiatief een groot succes is. We vertellen jou er graag meer over.

 

Tot voor kort kwamen oude dekbedden en kussens vrijwel altijd op de vuilstort terecht. Dat is zonde want dons is een product dat uitstekend geschikt is voor een tweede leven. Je moet alleen wel zorgen dat dat oude dons dan op de juiste plek terecht komt. Donsretour maakt het mogelijk om uw oude donzen dekbed of kussen in te leveren bij een inzamelpunt in de buurt. Aangezien er inmiddels meer dan 100 inzamelpunten in heel Nederland zijn, hoef je daar nooit lang naar te zoeken.

 

De ingezamelde donsproducten worden door Ducky Dons opgehaald en naar onze fabriek in Ermelo gebracht. Daar hebben wij een nieuwe productielijn opgezet om het oude dons uit de hoezen te halen, te wassen, te drogen en nauwkeurig te sorteren op herbruikbaarheid. Zo weet je zeker dat alleen het beste dons wordt gebruikt voor een nieuw product. Het textiel van de oude tijk wordt vermalen tot korrels dat wordt gebruikt voor het maken van allerlei producten zoals plantenbakken of picknicktafels en als bouwmateriaal in de renovatie en nieuwbouw van woningen. Zo wordt er dus niets verspild.

 

NEXTLIFE® dons

Ducky Dons is de eerste in de markt die het aandurfde dit hele donsrecycle-proces (inzamelen, ophalen, wassen en sorteren) op te zetten en om eerlijk te zijn had het behoorlijk wat voeten in de aarde. Zeker in het begin waren er momenten dat we dachten: “Waar zijn we aan begonnen!” Maar het was ook leerzaam. Elke uitdaging dwong ons om met een frisse blik naar onze productie te kijken en gaandeweg werden we steeds enthousiaster. Deze manier van donsverwerking is uniek in de Benelux en het resultaat is echt geweldig: donzen dekbedden en kussens die in kwaliteit gelijkwaardig zijn aan een nieuw product, maar dan nog duurzamer en beter voor het milieu. Onze gerecyclede dons heet NEXTLIFE® en is perfect geschikt voor iedereen die de meest duurzame keuze wil maken, maar ook wil genieten van een dekbed van topkwaliteit. De eerste lading dekbedden en kussens van gerecyclede dons is inmiddels over de toonbank gegaan en we hopen dat dit het begin is van een ware revolutie in de dons-industrie.
Klik op een van de links als jij benieuwd bent naar het volledige inzamel en recycleproces of naar NEXTLIFE gerecyelde dons en veren.

Is een donzen dekbed milieuvriendelijk?

Wij krijgen vaak de vraag of onze kussens en dekbedden diervriendelijk zijn. Heel terecht, (lees daar alles over in deze blog) maar los daarvan is het natuurlijk ook goed om eens te bekijken hoe milieuvriendelijk een dekbed eigenlijk is. Om die vraag te beantwoorden moet je op 2 belangrijke dingen letten:

  • Wat is de belasting op het milieu van de gebruikte materialen?
  • De verwerking van een dekbed na gebruik.

HIGG MSI

Een handig hulpmiddel om het eerste punt te beoordelen is de zogenaamde Higg Materials Sustainability Index (Higg MSI). Deze tool vergelijkt de belasting op het milieu van de meest gebruikte materialen in de kleding- en textielindustrie. Dit helpt bedrijven bij de ontwikkeling van nieuwe, duurzamere producten.

Ieder materiaal krijgt een score;  hoe hoger de score, hoe slechter het materiaal is voor het milieu. Bij het bepalen van de score wordt onder andere gekeken naar het gebruik van chemicaliën, energie, water en fossiele grondstoffen tijdens het gehele productieproces.

Voor dekbedden zijn polyester (synthetisch), wol en dons de vulmaterialen die opgenomen zijn in de Higg MSI. Volgens de index heeft de productie van dons een lagere impact op het milieu dan wol en polyester; de impactscore van dons is 19 terwijl die van polyester 28 is en van wol zelfs 71. Omgerekend in procenten komt het er op neer dat dons 32% beter scoort dan polyester en wel 72% beter dan wol. Op basis van de Higg MSI kun je dus vaststellen dat dons een veel milieuvriendelijker isolatiemateriaal is dan synthetische vezels en wol. De vergelijking kun je hier bekijken.

Niet al het dons en synthetische vulmaterialen zijn hetzelfde. Dit komt onder andere door de verschillende, duurzamere productieprocessen die er zijn. Recycling is daar één van. De Higg MSI houdt hier rekening mee. Zo heeft gerecycled dons een impactscore van 16 en mechanisch gerecycled polyester een impactscore van 19. Gerecycled dons heeft dus een lagere milieu-impact dan mechanisch gerecycled polyester.

De Higg index vergelijkt de impact van 1 kg van de genoemde materialen. Voor een donzen dekbed is ruim 50% minder vulmateriaal nodig vergeleken met een synthetisch of wollen dekbed. Dit komt door de hoge isolatiewaarde van (gerecycled) dons in verhouding tot het zeer lage gewicht. De belasting op het milieu is voor de productie van een donzen dekbed dus nóg lager dan die van een synthetisch of wollen dekbed dan de score in eerste instantie doet vermoeden.

Jarenlang plezier

Wanneer het product klaar is kan een consument zeker 10 jaar plezier hebben van een donzen dekbed. Het is daarmee een van de meest duurzame textielproducten.
Als een dekbed uiteindelijk écht aan vervanging toe is, ga je kijken naar punt twee: de verwerking na gebruik. Wat gebeurt er met een dekbed nadat het is weggedaan?

In veel gemeentes mogen oude dekbedden (en kussens) niet in de textielcontainer. Hierdoor belandt het dekbed bij het restafval waarna het vervolgens verbrand wordt. Dat vinden wij natuurlijk zonde.

Liever geven we ons dons een tweede leven. Daarom zijn we onlangs begonnen ons bedrijf in te richten op de recycling van dons. Hierbij zoeken wij de samenwerking op met gemeentes en textielinzamelaars. We zullen oude dekbedden gaan inzamelen en het dons en de veren opnieuw verwerken tot schoon en hoogwaardig vulmateriaal. Die herinrichting van de processen is in volle gang. We houden je hier graag van op de hoogte in onze volgende blogs.

 

Meer weten? Neem contact met ons op.

dekbed recyclen

Werken aan de toekomst

In eerdere blogs vertelden we al dat we bij Ducky Dons proberen om elk aspect van het productieproces zoveel mogelijk te verduurzamen. Dat is niet iets dat we alleen zeggen, maar ook gaan doen. Het is echter makkelijker gezegd dan gedaan aangezien je hiervoor eerst precies moet weten waar je kansen liggen om duurzamer te werken en vervolgens hoe je dat gaat inrichten.

Deze maand hebben we de laatste hand gelegd aan ons IMVO-document (Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen). Dat document bevat per productie-onderdeel concreet de stappen die we gaan nemen om onze ecologische voetafdruk te verkleinen. Dan moet je bijvoorbeeld denken aan het beschikbaar maken van inzamelingsmogelijkheden voor dekbedden en kussens in iedere Nederlandse gemeente en het hergebruiken van het dons dat hieruit komt.

Het plan dat er nu ligt is breed opgezet, maar gaan we dit in de komende 5 jaar helemaal uitkristalliseren. Dat wil zeggen dat vanuit het huidige plan steeds concretere doelen geformuleerd worden die haalbaar, tijdgebonden en meetbaar zijn. We beginnen met onderzoek, vervolgens moeten de aanpassingen ingericht worden in het productieproces en tot slot moet er controle plaatsvinden op de juiste naleving en uitvoering ervan. Een hoop te doen dus. Toch zijn we heel blij met het plan. Het geeft ons een ambitieus doel om naartoe te werken en het vooruitzicht dat we bijdragen aan een betere toekomst voor mens en dier en milieu. We houden iedereen graag op de hoogte van de stappen die we gaan zetten. Hou daarom onze blog goed in de gaten voor meer informatie. Een samenvatting van het nieuwe beleidsplan, kun je hier lezen.

Kwaliteit herkennen

Overweeg jij een (nieuw) donzen dekbed aan te schaffen, dan wil je natuurlijk geen rommel kopen. Zonde van je geld. Het is goed als je in de winkel een beetje weet waar je op moet letten. Daarom geven we je in deze blog een aantal tips waaraan je kunt zien en voelen of je te maken hebt met een kwaliteitsproduct of niet. Oh, en we zorgen er ook voor dat je genoeg inhoudelijke kennis hebt om in de winkel over te komen als een echte dons-expert. 😉

Keuzes, keuzes

Begin met het kiezen van het soort dons dat je in je dekbed wilt. Je kunt kiezen tussen eenden- en ganzendons. Doorgaans wordt ganzendons gezien als ‘beter’ maar aangezien er ook nog verschil is in diverse klasses, kan een dekbed van hoogwaardig eendendons, uiteindelijk toch beter zijn dan een dekbed van ganzendons met een lagere waarde. Hoogwaardige dons isoleert beter en blijft langer luchtig. 

In veel dekbedden vind je een mengeling van dons en veren. Met een hoger donspercentage komen de voordelen van dons beter tot zijn recht. Hoe hoger het donspercentage, hoe beter het isolerende en vochtregulerende vermogen van het dekbed. Ook zal een dekbed met een hoog donspercentage zachter en soepeler zijn dan een dekbed met een hoog aandeel veren. Wil je optimaal genieten van de voordelen van dons, kies dan een dekbed met minimaal 90% dons. Dekbedden met een lager donspercentage, bijvoorbeeld 60% of 70%, zullen daarentegen voordeliger zijn. Deze dekbedden hebben nog steeds de goede eigenschappen van een donzen dekbed en bieden veel comfort, maar zullen wat minder soepel en fluffy zijn door het hogere aandeel veren.

Vulkracht

Een belangrijk onderdeel in de kwaliteit van een dekbed is vulkracht. Een donspluis bestaat uit allemaal kleine haartjes met lucht ertussen. Om de vulkracht te meten wordt een bepaalde hoeveelheid dons in een cilinder gestopt. Een gewicht wordt vervolgens langzaam op het dons neergelaten om de weerstand te meten. Hoe sneller het dons weerstand biedt, hoe hoger de kwaliteit van het dons is. Bij hoogwaardige dons heb je relatief minder dons nodig om toch een lekker gevuld dekbed te hebben. Sta je in de winkel, dan kun je een hoge vulkracht herkennen aan een dekbed dat er dik uitziet, maar licht is van gewicht.

De tijk

De wat? De tijk is de hoes die het dons bij elkaar houdt. Deze hoes is vrijwel altijd gemaakt van katoen. Het verschil in kwaliteit heeft vooral te maken met de manier waarop de tijk geweven is en welke Nm-waarde het heeft. Nm staat voor het aantal meter garen bij een gewicht van 1 gram. Meer meters per gram betekent een lichtere, soepeler tijk. 

Zoals gezegd heeft ook de weeftechniek invloed op de kwaliteit. De meest gebruikte weeftechnieken zijn Perkal, Mako-batist en Satijn. Perkal is de meest eenvoudige en Satijn de meest luxueuze weefwijze met de fijnste draad.

Kies voor een keurmerk

Kies tot slot voor een dekbed dat voldoet aan de eisen van een keurmerk. Die zijn er namelijk niet voor niets. Een belangrijk kwaliteitskeurmerk is Downafresh greenline. Dat keurmerk eist dat een dekbed voldoet aan de allerstrengste eisen die binnen de EU worden gesteld met betrekking tot hygiëne, productie, duurzaamheid en algehele kwaliteit. Lees hier meer over de keurmerken van onze dekbedden.

Ga af op je gevoel

Je weet nu een heleboel over de kwaliteitskenmerken van een goed dekbed. Hartstikke goed! Maar uiteindelijk moet jij eronder slapen. Vertrouw dus ook een beetje op je gevoel. Voel eens goed aan het dekbed, bekijk hem kritisch en ga er als dat mogelijk is even onder liggen voor je overgaat tot een aankoop. Een goed donzen dekbed kun je in ieder geval herkennen door het te voelen. Veel slaapplezier gewenst!

Duurzaam produceren

Energie is keuzes maken

Geen huishouden of bedrijf kan zonder energie. Hoe groter het gezin of bedrijf, hoe meer energie er dagelijks verbruikt wordt. Daarnaast gebruiken we water en produceren we afval. Tegenwoordig zijn dit zaken waar je bewust en verantwoordelijk mee om moet gaan. In dit blog lees je hoe ons bedrijf dat doet.

Duurzaam produceren

Ducky Dons besteedt niet alleen aandacht aan het duurzaam en verantwoord verkrijgen van dons, maar kiest ook voor een duurzaam en milieuvriendelijk productieproces. Dat betekent dat we ons hele productieproces kritisch onder de loep hebben genomen om te bekijken waar we besparende maatregelen konden nemen. Dat heeft geleid tot een aantal grote aanpassingen in onze bedrijfsvoering.

1. Water

Wanneer alle veren en dons bij ons binnenkomen, worden ze eerst grondig gewassen. Dit kost veel water. We vinden het belangrijk dat ons afvalwater niet schadelijk is voor het milieu. Daarom gebruiken wij uitsluitend biologisch afbreekbare zeep. Het water wordt vervolgens in onze eigen waterzuivering behandeld en vervolgens gereinigd afgevoerd. Daarnaast zijn wij continue aan het experimenteren met efficiëntere wasprogramma’s en het hergebruik van water. Dit alles leidt tot een aanzienlijke water- en energiebesparing.

2. Elektriciteit

In onze fabriek staan veel grote machines die op elektriciteit werken. Dat zijn behoorlijke energieslurpers. Daarom hebben wij op onze daken 1144 zonnepanelen laten aanleggen. Dit voorziet ons in circa 70% van de elektriciteit die wij nodig hebben om onze fabriek draaiend te houden. De traditionele TL verlichting in onze fabrieken is overigens allemaal vervangen door duurzamere T5 verlichting die 40% minder energie verbruikt. Momenteel zijn wij bezig met de overgang naar de nog duurzamere LED-lampen die zelfs tot 80% energie besparen.

3. Afval

Ook de manier waarop we omgaan met afval is onderdeel van ons duurzame beleid. Een aparte machine zorgt dat karton en plastic verpakkingsmaterialen worden samengeperst tot kleine pakketjes die vervolgens gerecycled worden. Ook de tassen en dozen waarin wij onze producten verpakken, zijn gemaakt van karton en plastic dat na gebruik gerecycled wordt. Hierdoor komt restafval binnen ons bedrijf nauwelijks nog voor.

Investeer in de toekomst

Wij zijn van mening dat eigenlijk iedereen, bedrijf of particulier, de verantwoordelijkheid moet pakken en waar mogelijk beslissingen moet nemen die de toekomst van de aarde ten goede komen. Dit betekent dat je daarin ook moet investeren, zowel organisatorisch als financieel. Wij kunnen echter uit eigen ervaring vertellen dat het je zeker voordeel op zal leveren.

 

Wil je meer weten over het duurzame beleid van Ducky Dons? Neem dan gerust contact met ons op.

Goed nieuws: je hoeft je bed nooit meer op te maken!

Heerlijk, dat gevoel om na een lange dag in bed te kruipen en je frisse dekbed lekker om je heen te trekken. Maar hoe fris is je (dek)bed eigenlijk?

We staan er liever niet te lang bij stil, maar je bed is niet de meest frisse plek van je huis. In een gemiddeld bed wonen 1,4 miljoen huisstofmijten. Onzichtbare kleine beestjes die lekker lopen te knabbelen van de huidschilfers die jij elke nacht voor ze achterlaat. Ook het feit dat je elk jaar je matras voorziet van een flink aantal liters zweet, is voor deze beestjes een buitengewoon prettig vooruitzicht.

Het spijt ons als deze blog je een beetje huiverig heeft gemaakt om vanavond weer tussen de lakens te kruipen. Gelukkig zijn er een aantal tips die je helpen om je bed zo schoon mogelijk te houden.

Hoe hou je jouw bed fris en hygiënisch?

1: Maak je bed ‘s ochtends niet op

Het ziet er natuurlijk ontzettend mooi en netjes uit, maar door je dekbed over je matras te trekken, ontneem je de mogelijkheid om te luchten. Vocht heeft de ruimte nodig om te verdampen. Leg ‘s ochtends dus je dekbed over het voeteneind en trek het pas in de avond weer over je heen.

2: Verschoon elke week je beddengoed

Veel vuil en huidschilfers blijven aan de buitenkant van je hoeslakens hangen. Eens per week je beddengoed afhalen en wassen op 60 graden is dus geen overbodige luxe.

3: Klop je dekbed elke week voorzichtig buiten uit

Elke weekend even je dekbed mee naar buiten nemen en daar voorzichtig uitkloppen is een goede manier om je dekbed schoon en fris te houden. Let op: een donzen dekbed wil je slecht eens per 5 jaar laten wassen door een professionele wasserij, anders gaat de kwaliteit van het dons snel achteruit. Ook te hard opschudden kan de structuur van het dons doen breken. Voorzichtig dus.

4: Lucht je slaapkamer dagelijks en open ’s ochtends de gordijnen

Zet elke dag je slaapkamerraam een tijdje open. Zo laat je lekker veel frisse wind langs je matras en beddengoed waaien, wat helpt om je bed schoon en droog te houden. Ook direct zonlicht zorgt dat het vocht in je matras sneller verdampt en huisstofmijten hebben een hekel aan zonlicht.

5: Allergisch? Zorg voor een omgeving waar mijten niet van houden

Kies voor een gladde vloerbedekking zoals laminaat in plaats van vloerbedekking en leg geen kleed in de slaapkamer. Heb je ernstige allergische klachten, dan kun je voor het matras een allergeendichte hoes aanschaffen. Deze laat lucht en vocht door maar houdt de huisstofmijt buiten. Vergeet tot slot niet de gordijnen in de slaapkamer jaarlijks een wasbeurt te geven.

Dons en dierenwelzijn

In de media wordt er in toenemende mate aandacht besteed aan dierenwelzijn. Zo zijn er ook beelden van het levend plukken van ganzen en dierenleed binnen de eendensector voorbij gekomen. Logischerwijs roepen dit soort beelden vragen op over de herkomst van dons en welke verantwoordelijkheid de afnemers hebben voor het volledige proces. Bij Ducky Dons vinden we het belangrijk om open en eerlijk te communiceren over de manier waarop ons product tot stand komt.

Wel of geen dierlijk product

Dons is een dierlijk bijproduct van de vleesindustrie. Als je liever geen dierlijke producten wilt gebruiken, kun je kiezen om je leefstijl aan te passen en veganistisch te leven. Kies je ervoor om wel dierlijke producten te gebruiken, dan wil je natuurlijk zeker weten dat die producten wel op de meest verantwoorde manier zijn gemaakt. We snappen dat het lastig is om dat te controleren maar gelukkig kunnen wij je hierbij helpen.

Prettig leven

Want ook voor ons als producent van donzen dekbedden en kussens is het belangrijk dat we zeker weten dat we een verantwoord product verkopen. Zo willen we kunnen herleiden waar ons dons vandaan komt en of deze bedrijven erop toezien dat hun eenden en ganzen zo prettig en natuurlijk mogelijk leven. Dat betekent dat ze onder geen enkele voorwaarden ooit levend worden geplukt en dat dwangvoeding niet voorkomt. Tevens dienen de dieren te allen tijde voldoende voedsel, schoon drinkwater en bewegingsvrijheid hebben. Ook mogen ze natuurlijk niet geslagen, geschopt of anderszins mishandeld worden. En tot slot worden alleen de veren en dons gebruikt van eenden en ganzen die sowieso geslacht worden voor de vleesconsumptie. Het dons is dan slechts een bijproduct.

Keurmerk als controle van de herkomst

Het is ontzettend lastig om te controleren of aan alle bovenstaande voorwaarden wordt voldaan. Daarom zijn we erg blij dat er een organisatie is zoals Textile Exchange, die de Responsible Down Standard (RDS) heeft ontwikkeld. Onafhankelijke controleurs zien erop toe dat bedrijven die RDS gecertificeerd dons verkopen, voldoen aan de eisen van dit keurmerk. Regelmatige onaangekondigde controles zorgen dat de boeren scherp blijven. Tevens wordt elke zending gecertificeerd dons die wordt verkocht, gecontroleerd op de herkomst. Wij kopen alleen dons en veren van bedrijven die aan dit keurmerk voldoen.

Het kan altijd beter

Boeren proberen zo goed mogelijk voor hun dieren te zorgen, maar er kan altijd iets misgaan. Door samenwerking in de keten proberen wij de risico’s tot een minimum te beperken. Mocht er onverhoopt toch iets misgaan, dan trekken wij gelijk aan de bel bij alle betrokken partijen in de keten, waaronder Textile Exchange. Samen zorgen we voor een continue bijstelling en verbetering van de standaarden.

Ga met ons in gesprek!

We begrijpen dat het gebruik van dierlijke producten vragen kan oproepen. Dat is dan ook iets dat we niet uit de weg gaan. Waar we kunnen zullen we altijd open en eerlijk antwoord geven op vragen vanuit de pers, verkopers en consumenten. Neem dus gerust contact met ons op als je vragen hebt.

Hoe wordt een dekbed gemaakt?

Ben jij ook zo iemand die altijd wil weten hoe iets in elkaar zit? Of heb je altijd al willen weten hoe een dekbed eigenlijk gemaakt wordt? Lees dan snel dit blog. Een kijkje in de keuken van Ducky Dons.

Stap 1: Wassen

Dons en veren worden bij ons donsverwerkingsbedrijf aangeleverd in grote vrachtwagens. Daar wordt alles rechtstreeks in enorme ‘wasmachines’ gegooid voor een flinke wasbeurt met water en zeep.

Stap 2: Drogen

Alle veren en dons gaan na het centrifugeren in een grote droger. Het drogen gebeurt op hoge temperaturen zodat het dons en de veren volledig droog en schoon zijn.

Stap 3: Sorteren

De veren en dons worden gesorteerd op gewicht in een sorteermachine. Deze machine bestaat uit verschillende verticale kamers waar lucht doorheen circuleert. De zwaarste veren blijven door hun gewicht in de eerste kamer en de lichte donsjes zweven naar de laatste kamer. Zo worden alle delen van elkaar gescheiden en verdeeld.

Stap 4: De hoes vullen

De volgende stap is het vullen van het dekbed. Omdat echter een zomerdekbed anders is dan een herfst-/winterdekbed, is de techniek die gebruikt wordt ook anders.

4a: Voor een zomerdekbed wordt de hoes eerst gevuld met dons (en veren) en vervolgens in een houten raamwerk gespannen. Het dons wordt op een lichtbak goed verspreid over de hele oppervlakte van de hoes. Vervolgens worden de onder- en bovenkant van de hoes in een blokpatroon aan elkaar gestikt. Dat noemen we Carré stikken. In deze video zie je hoe dit precies in zijn werk gaat.

4b: Voor een herfst/winterdekbed wordt een speciale hoes gebruikt met opstaande wandjes waardoor compartimenten ontstaan. Met een soort omgekeerde stofzuigerslang wordt de vulling vakje voor vakje in het dekbed geblazen. We noemen dat cassette productie. Door deze manier van produceren ontstaan geen koude plekken in het dekbed en is de isolatie optimaal. Hoe dat gedaan wordt zie je in deze video.

Duurzaam detail: 70% van de stroom die verbruikt wordt in onze fabrieken, wekken we zelf op met de 1144 zonnepanelen op ons dak.

Stap 5: Opschudden en klaar maken voor verzending

Nadat de hoes met het dons is dichtgestikt en voorzien van de labels, wordt het dekbed opgeschud en op een grote lichtbak uitgespreid. Hier wordt elk dekbed door een medewerker nauwkeurig gecontroleerd. Pas als de kwaliteit gewaarborgd is, wordt het verpakt en klaargezet voor verzending.

Welk formaat dekbed past bij jou?

We krijgen nogal eens vragen over welk dekbed formaat je nu eigenlijk nodig hebt. In dit artikel gaan we daar antwoord op te geven.

Dekbedden bestaan in een aantal standaardmaten:

Standaard Extra lang
Eenpersoons 1.40 x 2.00 1.40 x 2.20
Tweepersoons 2.00 x 2.00 2.00 x 2.20
Lits-jumeaux 2.40 x 2.00 2.40 x 2.20
Lits-jumeaux extra 2.60 x 2.20

Welk dekbed je kiest is afhankelijk van een combinatie van 3 dingen:

  • de grootte van je bed
  • je eigen lichaamsbouw
  • je persoonlijke voorkeur
dekbed formaten
De grootte van je bed

Eenpersoonsbed:

Als je bed een breedte heeft van 80 of 90 centimeter en een lengte van 2 meter, kies je in principe voor een dekbed van 1.40 x 2.00. Als je matras langer is dan 2.00 meter kun je het beste een dekbed met een lengte van 2.20 gebruiken.

Tweepersoonsbed:

Een standaard tweepersoonsbed is meestal 1.40 breed. Er is ook een kleinere variant tweepersoonsbed van 1.20 breed, ook wel een twijfelaar genoemd. In beide gevallen is een dekbed van 2.00 x 2.00 de beste keuze. En ook hier geldt natuurlijk: als je matras langer is dan 2.00 meter, kies dan voor een extra lang dekbed van 2.20.

Lits jumeaux:

Vroeger waren dit twee aan elkaar geklikte eenpersoonsbedden van 90 cm breed. Tegenwoordig wordt dit nog maar zelden op die manier gedaan en koop je gewoon een lekker breed bed van 1.80. Logisch is natuurlijk dat hoe breder je bed is, je ook een groter dekbed neemt. Meestal past hier een dekbed van 2.40 x 2.00 of de langere variant van 2.40 x 2.20. Zeker wanneer je met zijn tweeën onder het dekbed ligt, is een extra breed dekbed een stuk comfortabeler.

Lits jumeaux extra:

Heb je een extra groot bed van 2.00 breed? Dan slaap je het lekkerst onder een dekbed van 2.60 x 2.20.

Persoonlijke voorkeuren

Los van de grootte van je bed, let je op je lichaamsbouw en slaapvoorkeuren. Als je met zijn tweeën in bed ligt kun je ervoor kiezen om twee losse eenpersoons dekbedden te nemen. Dat is misschien minder gezellig, maar scheelt een hoop frustratie als de een bijvoorbeeld veel langer of steviger is als de ander. Maar ook wanneer de één de gewoonte heeft veel te draaien in zijn of haar slaap. Wil je toch liever gezellig samen onder de deken, kies dan voor een wat groter dekbed. Zo heb je altijd genoeg dekbed om te zorgen dat er geen tochtgaten ontstaan aan de zijkant.

Niet vergeten!

Sta je op het punt een nieuw dekbed te kopen? Besef dan dat je ook nog te maken hebt met dekbedhoezen. Besluit je een nieuw formaat aan te schaffen, dan zul je bij die investering ook rekening moet houden met een aantal bijpassende hoezen. Goed om te weten: dekbedovertrekken hebben een instopstrook waardoor een langer dekbed van 2.20 hier ook gewoon in past.

U gebruikt een verouderde browser!

Werk uw huidige browser bij naar de laatste versie. Update mijn browser nu

×