Goed nieuws: je hoeft je bed nooit meer op te maken!

Heerlijk, dat gevoel om na een lange dag in bed te kruipen en je frisse dekbed lekker om je heen te trekken. Maar hoe fris is je (dek)bed eigenlijk?

We staan er liever niet te lang bij stil, maar je bed is niet de meest frisse plek van je huis. In een gemiddeld bed wonen 1,4 miljoen huisstofmijten. Onzichtbare kleine beestjes die lekker lopen te knabbelen van de huidschilfers die jij elke nacht voor ze achterlaat. Ook het feit dat je elk jaar je matras voorziet van een flink aantal liters zweet, is voor deze beestjes een buitengewoon prettig vooruitzicht.

Het spijt ons als deze blog je een beetje huiverig heeft gemaakt om vanavond weer tussen de lakens te kruipen. Gelukkig zijn er een aantal tips die je helpen om je bed zo schoon mogelijk te houden.

Hoe hou je jouw bed fris en hygiënisch?

1: Maak je bed ‘s ochtends niet op

Het ziet er natuurlijk ontzettend mooi en netjes uit, maar door je dekbed over je matras te trekken, ontneem je de mogelijkheid om te luchten. Vocht heeft de ruimte nodig om te verdampen. Leg ‘s ochtends dus je dekbed over het voeteneind en trek het pas in de avond weer over je heen.

2: Verschoon elke week je beddengoed

Veel vuil en huidschilfers blijven aan de buitenkant van je hoeslakens hangen. Eens per week je beddengoed afhalen en wassen op 60 graden is dus geen overbodige luxe.

3: Klop je dekbed elke week voorzichtig buiten uit

Elke weekend even je dekbed mee naar buiten nemen en daar voorzichtig uitkloppen is een goede manier om je dekbed schoon en fris te houden. Let op: een donzen dekbed wil je slecht eens per 5 jaar laten wassen door een professionele wasserij, anders gaat de kwaliteit van het dons snel achteruit. Ook te hard opschudden kan de structuur van het dons doen breken. Voorzichtig dus.

4: Lucht je slaapkamer dagelijks en open ’s ochtends de gordijnen

Zet elke dag je slaapkamerraam een tijdje open. Zo laat je lekker veel frisse wind langs je matras en beddengoed waaien, wat helpt om je bed schoon en droog te houden. Ook direct zonlicht zorgt dat het vocht in je matras sneller verdampt en huisstofmijten hebben een hekel aan zonlicht.

5: Allergisch? Zorg voor een omgeving waar mijten niet van houden

Kies voor een gladde vloerbedekking zoals laminaat in plaats van vloerbedekking en leg geen kleed in de slaapkamer. Heb je ernstige allergische klachten, dan kun je voor het matras een allergeendichte hoes aanschaffen. Deze laat lucht en vocht door maar houdt de huisstofmijt buiten. Vergeet tot slot niet de gordijnen in de slaapkamer jaarlijks een wasbeurt te geven.

Meer blogs

Goed nieuws: je hoeft je bed nooit meer op te maken!
Comfort

Wist je dat het heel goed is om je bed níet op te maken? We leggen je uit waarom.

Lees meer
Welk formaat dekbed past bij jou?
Comfort

In dit blog leggen we uit welk dekbed formaat je het beste voor jouw bed kunt gebruiken.

Lees meer
De voordelen van een 4-seizoenen dekbed
Comfort

Wil je het hele jaar door gegarandeerd comfortabel slapen? Kies dan slim voor een 4-seizoenen dekbed.

Lees meer
Tips voor het wassen van je dekbed
Comfort

Omdat we het belangrijk vinden dat je jarenlang plezier hebt van je dekbed en je kussens zetten we de belangrijkste onderhoud ...

Lees meer