Tips voor het wassen van je dekbed

We krijgen veel vragen over het reinigen van onze dekbedden. Omdat we het belangrijk vinden dat je jarenlang plezier hebt van je dekbed en je kussens zetten we de belangrijkste onderhoudstips voor je op een rij.

Luchten beter dan wassen.

Bijna iedereen wil natuurlijk een frisse en hygiënische leefomgeving en een schoon bed hoort daarbij. Toch is het wassen van je donzen dekbed of kussen daarbij niet essentieel. Sterker nog, vaak wassen is slecht voor de kwaliteit, slaapcomfort en levensduur van je dekbedden en kussens.
Je beddengoed is namelijk minder vies dan je misschien denkt. Door de dichte tijk (hoge draaddichtheid) kan stof en vuil nauwelijks het dekbed indringen. Dat geldt ook voor de huisstofmijt, waardoor onze dekbedden en kussens uitstekend geschikt zijn voor mensen met een allergie. Wanneer je allergisch bent hoef je je beddengoed overigens ook niet vaker te wassen. Uiteraard is het wel van belang je dekbedovertrek en kussensloop regelmatig te verschonen.

Om je dekbed fris te houden, is het voldoende om het eens per week buiten voorzichtig uit te kloppen en een half uurtje te laten luchten (overigens niet in de volle zon).

Dekbedden hoeven bij normaal gebruik en regelmatig luchten, slechts 1 keer per vijf jaar gewassen te worden. (Ja, echt!)

Professioneel reinigen

Eigenlijk is het altijd beter om je donzen dekbedden en kussens professioneel te laten reinigen bij een goede wasserette. Zij hebben wastrommels die groot genoeg zijn om je dekbed goed te wassen en droogtrommels om je dekbed zorgvuldig droog te krijgen zonder de kwaliteit van het dons aan te tasten. Ook het formaat van je dekbed speelt een rol: een eenpersoonsdekbed kun je eventueel nog zelf wassen, maar zodra de afmetingen groter zijn dan 140×200, is het beter het professioneel te laten reinigen.

Ga je toch zelf wassen, doe dit dan op een lage temperatuur. 30 graden tot maximaal 60 graden (let hierbij ook op de instructies op het label). Let op; wanneer je wast op 60 graden kan je dekbed mogelijk enkele procenten krimpen.

Droog tot in de kern

Wanneer je dekbed of kussen gewassen is, wil je ervoor zorgen dat het zo snel mogelijk door en door droog wordt. Wanneer het dons langdurig vochtig blijft kan dit namelijk een onaangename geur opleveren waar je niet meer vanaf komt. Ook vermindert het de veerkracht van het dons.

Helaas vindt de gemiddelde droger al snel dat je dekbed droog is, terwijl de kern van het dons nog steeds vochtig is. Het helpt om je dekbed samen met enkele tennisballen in de droger te doen om zo het droogproces te versnellen. Droog het dekbed in ieder geval een tweede keer, waarbij het toevoegen van een natte theedoek helpt om de wasdroger te laten draaien. Maar ook hier geldt weer: een professionele wasserette levert beter resultaat.

Meer blogs

Goed nieuws: je hoeft je bed nooit meer op te maken!
Comfort

Wist je dat het heel goed is om je bed níet op te maken? We leggen je uit waarom.

Lees meer
Welk formaat dekbed past bij jou?
Comfort

In dit blog leggen we uit welk dekbed formaat je het beste voor jouw bed kunt gebruiken.

Lees meer
De voordelen van een 4-seizoenen dekbed
Comfort

Wil je het hele jaar door gegarandeerd comfortabel slapen? Kies dan slim voor een 4-seizoenen dekbed.

Lees meer
Tips voor het wassen van je dekbed
Comfort

Omdat we het belangrijk vinden dat je jarenlang plezier hebt van je dekbed en je kussens zetten we de belangrijkste onderhoud ...

Lees meer