Welk formaat dekbed past bij jou?

We krijgen nogal eens vragen over welk dekbed formaat je nu eigenlijk nodig hebt. In dit artikel gaan we daar antwoord op te geven.

Dekbedden bestaan in een aantal standaardmaten:

Standaard Extra lang
Eenpersoons 1.40 x 2.00 1.40 x 2.20
Tweepersoons 2.00 x 2.00 2.00 x 2.20
Lits-jumeaux 2.40 x 2.00 2.40 x 2.20
Lits-jumeaux extra 2.60 x 2.20

Welk dekbed je kiest is afhankelijk van een combinatie van 3 dingen:

  • de grootte van je bed
  • je eigen lichaamsbouw
  • je persoonlijke voorkeur
dekbed formaten
De grootte van je bed

Eenpersoonsbed:

Als je bed een breedte heeft van 80 of 90 centimeter en een lengte van 2 meter, kies je in principe voor een dekbed van 1.40 x 2.00. Als je matras langer is dan 2.00 meter kun je het beste een dekbed met een lengte van 2.20 gebruiken.

Tweepersoonsbed:

Een standaard tweepersoonsbed is meestal 1.40 breed. Er is ook een kleinere variant tweepersoonsbed van 1.20 breed, ook wel een twijfelaar genoemd. In beide gevallen is een dekbed van 2.00 x 2.00 de beste keuze. En ook hier geldt natuurlijk: als je matras langer is dan 2.00 meter, kies dan voor een extra lang dekbed van 2.20.

Lits jumeaux:

Vroeger waren dit twee aan elkaar geklikte eenpersoonsbedden van 90 cm breed. Tegenwoordig wordt dit nog maar zelden op die manier gedaan en koop je gewoon een lekker breed bed van 1.80. Logisch is natuurlijk dat hoe breder je bed is, je ook een groter dekbed neemt. Meestal past hier een dekbed van 2.40 x 2.00 of de langere variant van 2.40 x 2.20. Zeker wanneer je met zijn tweeën onder het dekbed ligt, is een extra breed dekbed een stuk comfortabeler.

Lits jumeaux extra:

Heb je een extra groot bed van 2.00 breed? Dan slaap je het lekkerst onder een dekbed van 2.60 x 2.20.

Persoonlijke voorkeuren

Los van de grootte van je bed, let je op je lichaamsbouw en slaapvoorkeuren. Als je met zijn tweeën in bed ligt kun je ervoor kiezen om twee losse eenpersoons dekbedden te nemen. Dat is misschien minder gezellig, maar scheelt een hoop frustratie als de een bijvoorbeeld veel langer of steviger is als de ander. Maar ook wanneer de één de gewoonte heeft veel te draaien in zijn of haar slaap. Wil je toch liever gezellig samen onder de deken, kies dan voor een wat groter dekbed. Zo heb je altijd genoeg dekbed om te zorgen dat er geen tochtgaten ontstaan aan de zijkant.

Niet vergeten!

Sta je op het punt een nieuw dekbed te kopen? Besef dan dat je ook nog te maken hebt met dekbedhoezen. Besluit je een nieuw formaat aan te schaffen, dan zul je bij die investering ook rekening moet houden met een aantal bijpassende hoezen. Goed om te weten: dekbedovertrekken hebben een instopstrook waardoor een langer dekbed van 2.20 hier ook gewoon in past.

Meer blogs

Goed nieuws: je hoeft je bed nooit meer op te maken!
Comfort

Wist je dat het heel goed is om je bed níet op te maken? We leggen je uit waarom.

Lees meer
Welk formaat dekbed past bij jou?
Comfort

In dit blog leggen we uit welk dekbed formaat je het beste voor jouw bed kunt gebruiken.

Lees meer
De voordelen van een 4-seizoenen dekbed
Comfort

Wil je het hele jaar door gegarandeerd comfortabel slapen? Kies dan slim voor een 4-seizoenen dekbed.

Lees meer
Tips voor het wassen van je dekbed
Comfort

Omdat we het belangrijk vinden dat je jarenlang plezier hebt van je dekbed en je kussens zetten we de belangrijkste onderhoud ...

Lees meer