Waar komt dons vandaan, wat is het en wat kun je er allemaal mee. Wat is de beste soort dons en hoe zit dat eigenlijk met allergie en dons? Alles wat u wilt weten over dons in het algemeen, vindt u hier.

Eenden- of ganzendons?

De eigenschappen van eenden- en ganzendons zijn eigenlijk gelijk, want allebei bieden ze een fantastische isolatie van uw lichaamswarmte. Omdat ganzen echter doorgaans groter zijn en grotere donsvlokken hebben, wordt dit dons gezien als hoogwaardiger. Hoe hoger de kwaliteit van de donsvlokken, hoe minder vulling er nodig is voor een rijkelijk gevuld dekbed. Dat noemen we vulkracht en dat is bij ganzendons iets hoger dan bij eendendons.

Hoogwaardige ganzendons heeft hierdoor een hogere vulkracht en een beter isolatievermogen dan eendendons. De beste donzen dekbedden worden dan ook meestal gevuld met hoogwaardige kwaliteit ganzendons. Maar let op! Een hoogwaardige kwaliteit eendendons is weer te verkiezen boven een mindere kwaliteit ganzendons. Laat u dus goed adviseren wanneer u een donzen dekbed gaat kopen.

Prima wasbaar

Een donzen dekbed kunt u prima wassen en drogen volgens de voorschriften. Maar uw wasmachine en droger thuis zijn meestal te klein voor een donzen dekbed. Wij raden dan ook aan om uw dekbed te laten reinigen door een gespecialiseerd bedrijf, bijvoorbeeld een stomerij. Bij normaal gebruik hoeft dit trouwens maar eens in de vier à vijf jaar.

Kwaliteit vierkant

Verantwoord dons

Dons en veren zijn een bijproduct van de voedingsindustrie. Het dierenwelzijn is voor Ducky Dons echter niet minder van belang. Daarom zijn alle donzen dekbedden en hoofkussens van Ducky Dons DOWNPASS gecertificeerd.

Producten met het DOWNPASS-keurmerk staan voor hoogwaardige kwaliteit en de garantie, dat het dons en de veren die als vulling worden gebruikt op verantwoorde wijze zijn geproduceerd en afkomstig zijn uit streng gecontroleerde en traceerbare toeleveringsketens. Bovendien wordt de kwaliteit van alle producten door onafhankelijke testinstanties bewaakt.

Elke product dat van een keurmerk is voorzien en dat een vulling met dons en veren heeft die volgens de DOWNPASS-standaard is gecertificeerd, kan met behulp van een uniek controlenummer worden getraceerd.

Dons en allergie

Dons is geen probleem voor mensen met een allergie! De meeste allergische reacties in de slaapomgeving worden veroorzaakt door huisstofmijt. Maar donzen dekbedden en hoofdkussens zijn geen favoriete verblijfplaats voor dit beestje. De goede vochtregulerende werking van dons – zeker in vergelijking met een synthetisch of wollen dekbed is onaantrekkelijk voor de huisstofmijt. Ook is de tijk van een donzen dekbed fijner geweven dan dat van een synthetisch of wollen dekbed. Hierdoor kan de huisstofmijt niet goed binnendringen in uw dekbed.

Nomite® label

Alle donzen dekbedden van Ducky Dons hebben het Nomite® label. Dekbedden met dit label hebben een zeer dichtgeweven tijk en zijn bij uitstek geschikt voor mensen met een allergie voor huisstofmijt. Nomite® is een keurmerk van de European Down & Feather Association (EDFA), een samenwerkingsverband van de belangrijkste dons- en verenverwerkende bedrijven in Europa. Kijk voor meer informatie over allergie en het Nomite® label op www.nomite.com.