Een revolutie voor duurzaam dons

De laatste jaren zijn we bij Ducky Dons druk bezig met het zoeken naar manieren om donzen dekbedden en kussens (en het produceren hiervan) steeds een stukje duurzamer te maken. Wij vinden het namelijk belangrijk dat onze producten een positieve bijdrage leveren aan het milieu. We hebben onszelf daarom een aantal harde doelen gesteld die aansluiten bij de ambitie van de Nederlandse overheid om in 2050 een volledige circulaire economie te zijn, waarbij grondstoffen zoveel mogelijk worden hergebruikt en afval tot het verleden behoort. Geen gemakkelijke taak, maar wel één waar we vierkant achter staan.

 

Donsretour

De gestelde doelen dwingen ons om slimme oplossingen te bedenken voor diverse uitdagingen in ons productieproces. Die vertalen we vervolgens naar nieuwe initiatieven. Eén van die initiatieven is Donsretour. Het doel van dit project is om oude donzen dekbedden en kussens in te zamelen, te reinigen en te verwerken tot nieuwe donzen dekbedden en kussens. In 2019 zetten we de eerste stappen en inmiddels kunnen we met trots zeggen dat het initiatief een groot succes is. We vertellen jou er graag meer over.

 

Tot voor kort kwamen oude dekbedden en kussens vrijwel altijd op de vuilstort terecht. Dat is zonde want dons is een product dat uitstekend geschikt is voor een tweede leven. Je moet alleen wel zorgen dat dat oude dons dan op de juiste plek terecht komt. Donsretour maakt het mogelijk om uw oude donzen dekbed of kussen in te leveren bij een inzamelpunt in de buurt. Aangezien er inmiddels meer dan 220 inzamelpunten in heel Nederland zijn, hoef je daar nooit lang naar te zoeken.

 

De ingezamelde donsproducten worden door Ducky Dons opgehaald en naar onze fabriek in Ermelo gebracht. Daar hebben wij een nieuwe productielijn opgezet om het oude dons uit de hoezen te halen, te wassen, te drogen en nauwkeurig te sorteren op herbruikbaarheid. Zo weet je zeker dat alleen het beste dons wordt gebruikt voor een nieuw product.

Niet alleen voor het herbruikbare dons hebben wij een bestemming. Het dons en de veertjes die van onvoldoende kwaliteit zijn voor gebruik in beddengoed, worden vermalen tot verenmeel wat functie doet als meststof voor de land- en tuinbouw. Verder zijn we volop bezig met verschillende pilots en laboratoriumonderzoeken om de hoezen, ofwel tijken, hoogwaardig te recyclen. Zo wordt een gedeelte van de oude tijken vermalen tot korrels die worden gebruikt voor het maken van allerlei producten zoals plantenbakken of picknicktafels en als bouwmateriaal in de renovatie en nieuwbouw van woningen.

 

NEXTLIFE® dons

Ducky Dons is de eerste in de markt die het aandurfde dit hele donsrecycle-proces (inzamelen, ophalen, wassen en sorteren) op te zetten en om eerlijk te zijn had het behoorlijk wat voeten in de aarde. Zeker in het begin waren er momenten dat we dachten: “Waar zijn we aan begonnen!” Maar het was ook leerzaam. Elke uitdaging dwong ons om met een frisse blik naar onze productie te kijken en gaandeweg werden we steeds enthousiaster. Deze manier van donsverwerking is uniek in de Benelux en het resultaat is echt geweldig: donzen dekbedden en kussens die in kwaliteit gelijkwaardig zijn aan een nieuw product, maar dan nog duurzamer en beter voor het milieu. Onze gerecyclede dons heet NEXTLIFE® en is perfect geschikt voor iedereen die de meest duurzame keuze wil maken, maar ook wil genieten van een dekbed van topkwaliteit. Inmiddels produceren wij voor zowel private label klanten als onze eigen merken dekbedden en kussens van gerecycled dons. We hopen dat dit het begin is van een ware revolutie in de dons-industrie.
Klik op een van de links als jij benieuwd bent naar het volledige inzamel en recycleproces of naar NEXTLIFE gerecyelde dons en veren.

Meer blogs

Van oude dekbedhoes naar duurzame picknicktafel
Duurzaam

Wij streven naar een circulaire bedrijfsvoering. Naast het hergebruik van dons hebben we nu ook een mooie oplossing voor het ...

Lees meer
Een revolutie voor duurzaam dons
Duurzaam

De laatste jaren zijn we bij Ducky Dons druk bezig met het zoeken naar manieren om donzen dekbedden en kussens (en het produc ...

Lees meer
Is een donzen dekbed milieuvriendelijk?
Duurzaam

Een donzen dekbed is milieuvriendelijker dan een synthetische en zelfs wollen variant. Hoe dat zit lees je in dit blog.

Lees meer
Werken aan de toekomst
Duurzaam

Deze maand hebben we de laatste hand gelegd aan ons IMVO-document (Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen). Da ...

Lees meer
Duurzaam produceren
Duurzaam

Ducky Dons besteedt niet alleen aandacht aan het duurzaam en verantwoord verkrijgen van dons, maar kiest ook voor een duurzaa ...

Lees meer
Dons en dierenwelzijn
Duurzaam

Hoe diervriendelijk is een donzen dekbed? We vertellen je er graag meer over.

Lees meer