Dons en dierenwelzijn

In de media wordt er in toenemende mate aandacht besteed aan dierenwelzijn. Zo zijn er ook beelden van het levend plukken van ganzen en dierenleed binnen de eendensector voorbij gekomen. Logischerwijs roepen dit soort beelden vragen op over de herkomst van dons en welke verantwoordelijkheid de afnemers hebben voor het volledige proces. Bij Ducky Dons vinden we het belangrijk om open en eerlijk te communiceren over de manier waarop ons product tot stand komt.

Wel of geen dierlijk product

Dons is een dierlijk bijproduct van de vleesindustrie. Als je liever geen dierlijke producten wilt gebruiken, kun je kiezen om je leefstijl aan te passen en veganistisch te leven. Kies je ervoor om wel dierlijke producten te gebruiken, dan wil je natuurlijk zeker weten dat die producten wel op de meest verantwoorde manier zijn gemaakt. We snappen dat het lastig is om dat te controleren maar gelukkig kunnen wij je hierbij helpen.

Prettig leven

Want ook voor ons als producent van donzen dekbedden en kussens is het belangrijk dat we zeker weten dat we een verantwoord product verkopen. Zo willen we kunnen herleiden waar ons dons vandaan komt en of deze bedrijven erop toezien dat hun eenden en ganzen zo prettig en natuurlijk mogelijk leven. Dat betekent dat ze onder geen enkele voorwaarden ooit levend worden geplukt en dat dwangvoeding niet voorkomt. Tevens dienen de dieren te allen tijde voldoende voedsel, schoon drinkwater en bewegingsvrijheid hebben. Ook mogen ze natuurlijk niet geslagen, geschopt of anderszins mishandeld worden. En tot slot worden alleen de veren en dons gebruikt van eenden en ganzen die sowieso geslacht worden voor de vleesconsumptie. Het dons is dan slechts een bijproduct.

Keurmerk als controle van de herkomst

Het is ontzettend lastig om te controleren of aan alle bovenstaande voorwaarden wordt voldaan. Daarom zijn we erg blij dat er keurmerken zijn als de Downpass en de Responsible Down Standard (RDS). Onafhankelijke controleurs zien erop toe dat het dons voldoet aan de dierenwelzijnsvereisten van deze keurmerken. Regelmatige onaangekondigde controles zorgen dat de boeren scherp blijven. Tevens wordt elke zending gecertificeerd dons die wordt verkocht, gecontroleerd op de herkomst. Wij kopen alleen dons en veren van bedrijven die aan deze keurmerken voldoen.

Het kan altijd beter

Boeren proberen zo goed mogelijk voor hun dieren te zorgen, maar er kan altijd iets misgaan. Door samenwerking in de keten proberen wij de risico’s tot een minimum te beperken. Mocht er onverhoopt toch iets misgaan, dan trekken wij gelijk aan de bel bij alle betrokken partijen in de keten, waaronder Textile Exchange. Samen zorgen we voor een continue bijstelling en verbetering van de standaarden.

Ga met ons in gesprek!

We begrijpen dat het gebruik van dierlijke producten vragen kan oproepen. Dat is dan ook iets dat we niet uit de weg gaan. Waar we kunnen zullen we altijd open en eerlijk antwoord geven op vragen vanuit de pers, verkopers en consumenten. Neem dus gerust contact met ons op als je vragen hebt.

Meer blogs

Van oude dekbedhoes naar duurzame picknicktafel
Duurzaam

Wij streven naar een circulaire bedrijfsvoering. Naast het hergebruik van dons hebben we nu ook een mooie oplossing voor het ...

Lees meer
Een revolutie voor duurzaam dons
Duurzaam

De laatste jaren zijn we bij Ducky Dons druk bezig met het zoeken naar manieren om donzen dekbedden en kussens (en het produc ...

Lees meer
Is een donzen dekbed milieuvriendelijk?
Duurzaam

Een donzen dekbed is milieuvriendelijker dan een synthetische en zelfs wollen variant. Hoe dat zit lees je in dit blog.

Lees meer
Werken aan de toekomst
Duurzaam

Deze maand hebben we de laatste hand gelegd aan ons IMVO-document (Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen). Da ...

Lees meer
Duurzaam produceren
Duurzaam

Ducky Dons besteedt niet alleen aandacht aan het duurzaam en verantwoord verkrijgen van dons, maar kiest ook voor een duurzaa ...

Lees meer
Dons en dierenwelzijn
Duurzaam

Hoe diervriendelijk is een donzen dekbed? We vertellen je er graag meer over.

Lees meer