Van oude dekbedhoes naar duurzame picknicktafel

Toen wij de uitdaging aangingen om dons op een duurzame manier te recyclen, hebben we geen halve maatregelen genomen. Want wanneer je van een oud dekbed een nieuw dekbed wilt maken, gaat het niet alleen maar om het hergebruiken van het dons. Het hele proces, van vervoer tot verpakkingsmateriaal, wilden we 100{a7459a57b693fcd9b5be4b8ec5b36799f725c3a7c64ef9a1a7d5682e385e6883} milieuvriendelijk en circulair maken. Dat betekent dan onder andere dat je geen afval mag overhouden. Dus ook het dons en de veren die niet geschikt zijn voor hergebruik, mogen niet zomaar worden weggegooid. En wat dacht je van de hoes?

We zijn daarom op zoek gegaan naar een manier om ook onze restmaterialen een tweede leven te geven. En tot ons plezier bleken er een heleboel leuke en creatieve oplossingen te zijn. Partners die de restanten van ons proces goed konden gebruiken.

 

Verenmeel

In samenwerking met het bedrijf Sonac, een bedrijf dat natuurlijke diervoeding en organische meststoffen produceert, hebben we een mooie bestemming gevonden voor alle overgebleven veren en dons. Door deze te vermalen ontstaat verenmeel dat een heel interessant ingrediënt is voor de land- en tuinbouw. Het hoge stikstofgehalte van verenmeel bevordert namelijk de groei van planten en gewassen.

 

Zoeken naar een duurzame oplossing

Dan was er nog de vraag wat we gingen doen met de katoenen tijken van de oude dekbedden. Dat bleek lastiger. In eerste instantie leek de meest logische oplossing het te versnipperen en te gebruiken als isolatiemateriaal of vulmiddel in meubilair. We deden mee aan diverse proefprojecten, maar steeds werden we geconfronteerd met verwerkingsmethoden die niet het gewenste resultaat opleverden. En aangezien we streven naar een volledig duurzaam productieproces, moesten we verder zoeken.

 

Plantenbakken en picknicktafels

Gelukkig kwamen we toen in contact met VIVE Textile Recycling. Dit bedrijf heeft een manier ontwikkeld om textiel en zacht plastic te vermengen tot een granulaat (een soort korreltjes) waarmee je van alles kunt maken. Plantenbakken, picknicktafels en andere gebruiksvoorwerpen, maar ook tot sterke planken en balken die gebruikt kunnen worden in het duurzaam bouwen en renoveren van woningen. Dit sloot perfect aan op onze doelstelling.

 

Een nieuw perspectief

Beide samenwerkingen hebben onze inzameling en recycling van oude dekbedden en kussens nog duurzamer gemaakt. Uiteraard zijn we er nog niet. We blijven zoeken naar manieren om het energieverbruik te verminderen, het transport te verkorten en te verduurzamen en de hoeveelheid nieuwe grondstoffen die nodig zijn voor onze producten te verminderen. Het is een leerzaam proces én een heel leuk proces. Het heeft ons een nieuw perspectief gegeven over verantwoord produceren en zijn meer dan ooit optimistisch over de toekomst van onze industrie.

Meer blogs

Van oude dekbedhoes naar duurzame picknicktafel
Duurzaam

Wij streven naar een circulaire bedrijfsvoering. Naast het hergebruik van dons hebben we nu ook een mooie oplossing voor het ...

Lees meer
Een revolutie voor duurzaam dons
Duurzaam

De laatste jaren zijn we bij Ducky Dons druk bezig met het zoeken naar manieren om donzen dekbedden en kussens (en het produc ...

Lees meer
Is een donzen dekbed milieuvriendelijk?
Duurzaam

Een donzen dekbed is milieuvriendelijker dan een synthetische en zelfs wollen variant. Hoe dat zit lees je in dit blog.

Lees meer
Werken aan de toekomst
Duurzaam

Deze maand hebben we de laatste hand gelegd aan ons IMVO-document (Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen). Da ...

Lees meer
Duurzaam produceren
Duurzaam

Ducky Dons besteedt niet alleen aandacht aan het duurzaam en verantwoord verkrijgen van dons, maar kiest ook voor een duurzaa ...

Lees meer
Dons en dierenwelzijn
Duurzaam

Hoe diervriendelijk is een donzen dekbed? We vertellen je er graag meer over.

Lees meer